Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:33 min
En gasräkning, två hembesök och lite kanelbullar: Ekots Kajsa Boglind
Tor 14 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika torsdag 14 september, Washington

"En gasräkning, två hembesök och lite kanelbullar".

Washington torsdag

Snälla ni, finns det nåt sätt för mig att få betala min gasräkning i förväg?

Jag vet att jag låter desperat. Och kvinnan på Washington gas kundtjänst vet varför. Men hon är hård.

Räkningen kommer i slutet av den första månaden av ert abonemang, samma regler gäller för alla.

Det är trycket på washingtons kommunala grundskolor som gjort gasräkningear till hårdvaluta. pappret är ett av få godkända dokument som duger för att styrka att man verkligen bor på den gata man uppgett och därmed tillhör skolan i området.

Vi är nya i stan, terminen har varit igång i ett par veckor och nu riskerar våra barn att bli utslänga om vi inte får fram några bevis på vår adress.

Sjuåringens skola är mest tillmötesgående, å efter några dagar får vi besked att en administratör ska komma på besök. Miss Hinchi är en fryntlig kvinna som älskar Swedish Fika som hon läst om i svenska deckare, hon stannar länge, tar många kanelbullar och säger till slut skuldmedvetet att hon borde gå upp och kolla i våra garderober - men att hon inte riktigt hinner och i vilket fall som helst så är ju det här en formalitet.

Men formaliter kan vara viktiga här i USA och på 11-åringens skola ger dom sig inte i första taget. Nån räkning borde ni kunna få fram, det är ju snart mitten av september säger de strängt när vi vill ha mer tid.

Mellanstadieskolan är också en av Washingtons mest populära. Med sina femtonhundra sjätte till åttondeklassare, metalldetektorer, stenhårda disciplin och ett upptagningsområde som skär genom både välbärgade och utsatta områden så skiljer den sig en hel del från populära skolor i Sverige. Men elevernas resultat är bra och eftersom alternativen ofta är privata med skolavgifter på hundratusentals kronor om året är trycket på den här skolan större för varje år.

Till slut går skolans sekreterare med på att också de kan nöja sig med ett hembesök pluss utskrift av vår hyresinbetalning. Vi får en lista över saker de kommer att kolla efter - bland annat i fall det finns barnkläder i rätt storlek. Hemma förbereder vi oss minutiöst, nu kan vi inte städa mer klagar barnen - då kommer det verka som att vi inte bor här i alla fall.

Jag värmer kanelbullar eftersom det verkade bringa tur sist.

Men den här inspektören visar sig vara en effektiv man, han kommer lurigt tio minuter före utsatt tid, har inte tid med några kanelbullar men fotograferar sonens säng, skrivbord och garderob. Vi försöker förklara varför vi hunnit få några räkningar än, men han viftar avvärjande. You are ok, säger han - det här är godkännt.

På eftermiddagen firar vi med de överblivna bullarna. I högen med gårdagens post hittar vi plötsligt en vattenräkning som hade kunnat funka, men nu behövs den inte längre. Barnen får gå kvar på skolorna där de precis börjat få kompisar. Vi är godkända.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".