Ett avsnitt från Klassikern
10 min
Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers
Fre 13 okt 2017 kl 08:00
I år skulle författaren Carson McCullers ha fyllt 100 år. Den amerikanska södern var hennes spelplats och nya generationer upptäcker ständigt hennes romaner om våld och ensamhet.

Redan i trettonårsåldern strök hon förnamnet Lula, två efternamn räckte gott, och vid 23 blev hon geniförklarad med sin debutroman "Hjärtat jagar allena" som kom ut 1940.

Nyligen skulle Carson McCullers ha fyllt 100 men hon blev bara hälften så gammal. Dog 1967 efter att ha legat i koma i 45 dagar. Hon jämfördes tidigt med både Faulkner och Hemingway, själv tyckte hon att hon hade mer att säga än Hemingway och sa det bättre än Faulkner.

Från början var hon musikaliskt underbarn, ivrigt understödd av sin mor, "play, precious play, du kommer att bli berömd en dag". Och det blev hon – som författare - fick litterära stipendier och fina recensioner men kände sig aldrig riktigt hemma någonstans. Hon hade gift sig tidigt med Reeves McCullers, som också ville skriva. Av det blev intet men de drack bra ihop, flyttade till New York men Carson var ofta sjuk och åkte tillbaka till Georgia för att tas om hand av mamma och fylla på, som hon sa, sin känsla av fasa där i de segregerade sydstaterna. Det var spelplatsen för hennes romaner, fem stycken blev det allt som allt. 

Dramatikern Tennessee Williams tyckte att hennes kortroman "Balladen om det sorgsna kaféet" var den vackraste berättelsen i amerikansk prosa, ingen kunde skriva fram kärlekens plågsamma trianglar som Carson McCullers.

Klassikern är gjord av Katarina Wikars.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".