Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:15 min
Det går ett rykte, det gör det jämt: Johan-Mathias Sommarström, Erbil
Tis 19 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikna den 19 september 2017. Erbil.

Irak tisdag.

Det går ett rykte.

Trots att det är gryning och solen knappt orkat sig upp bakom den dammiga ökenhorisonten klibbar skjortan mot ryggen i de närmare 40 grader som termometern hittills kämpat sig upp i.Luften står still, varje vindpust är som en befrielse.

Men lika illa som skjortan ofräsht klibbar mot ryggen, lika illa klibbar många rykten fast vid människors medvetande här.

Jag är i Kurdistan, den självstyrande delen av Irak. Här ska hållas folkomröstning om knappt en vecka, kurderna vill ha sitt helt eget land. Det som en fransman och en britt glömde bort eller helt enkelt struntade i när de själva, i hemlighet, utan större inblandning från de berörda 1916 ritade om kartan över Mellanöstern. Deras namn har här blivit som skällsord här, Sykes-Picot.

Kurder runt om i världen är uppspelta över nästa veckas folkomröstning, presidenten här har lovat att resultatet kommer att vara bindande, även om han aldrig gett något löfte över hur snabbt en statsbildningsprocess kommer att gå. Mindre uppspelta är stora delar av omvärlden som är emot folkomröstningen. EU, Storbritannien, Irak, Turkiet, Iran och USA försöker alla intensivt få kurderna att skrota sina planer. Och det är just det stora motståndet från omvärlden som gör att ryktena börjar gå.

Det är samma sak på alla ställen där instabilitet och osäkerhet hotar.
I Tunisien, strax efter revolutionen gick i dagar rykten om prickskyttar, alla uppmanades att hålla sig borta från gator. I Egypten 2012 kommer jag ihåg hur det ryktades att all FN personal skulle beordras ut ur landet eftersom utlänningar skulle ses som legitima mål för våldshandlingar. Vi uppmanades (fast jag vet inte av vem) att bunkra både vatten, mat och kontanter.

Samma sak under Gazakriget 2014 där ett rykte plötsligt sa att beväpnade män var på väg mot vårt hotell för att ta oss som gisslan och ett annat rykte sa att hotellet skulle bli mål för bombattacker. Men det var bara rykten. Här pratas det nu om att folkomröstningen ska bli våldsam, det är det ingen som vet såklart, men det är ett rykte.

Ett annat rykte säger att flygplatsen ska stängas och precis som i Egypten och Gaza ryktas det också här att västerlänningar kommer att angripas.
Jag vet inte vem som egentligen startar sådana här rykten, men de finns överallt där det finns minsta lilla oro och ryktena gör som rykten alltid gör- överdriver. Det ligger liksom i ryktets själ och innersta väsen.
När ryktena florerar hävdar vissa "ingen rök utan eld", men jag vill bestämt hävda motsatsen. Ofta är det mängder av rök utan minsta gnutta eld.

Ryktet, ja, det kommer att självdö med tiden, men likt en larv som förpuppas och blir en fjäril, kommer också ryktet att anta nya skepnader med ny innebörd.

För är det något du kan lita på när det gäller ryktet så är det att det garanterat kommer tillbaka, även om vi inte vet när eller var.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Skärp er Akademien": Naila Saleem, Kulturkorrespondent Igår kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Kriget med bara förlorare Fre 20 apr kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Tor 19 apr kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Tysk studentrevolt fyller 50: Ekots Daniela... Ons 18 apr kl 10:00(3:01 min)

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

"Om en månad är det dags för bröllop": Claes... Tis 17 apr kl 10:00(2:54 min)

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".