Skoluniform: jämställdhet eller tvång?

40 min

Varför är skolverket emot uniformstvång? Vad är #MeToo, #IHave och #IWill? Dessutom blir det djupdykning i språket pidgin.

Thomas har bott i länder där skolor har uniformstvång och alla elever går i likadana kläder. Det är praktiskt sparar pengar för föräldrarna, tar bort moderiktig hets ökar jämställdheten och minskar mobbning menar de som gillar skoluniformer. En skola i Norrköping vill införa skoluniformer. Skolverket säger nej elever ska själv få bestämma hur de vill vara klädda.  Skolverkets rättschef, Jonas Nordström, kommer till studion och berättar varför.

Och på några få dagar har 1 miljon människor använt hashtaggen #MeToo, - det betyder ”jag också” – för att markera att även de utsatts för sexuella övergrepp. Det hela började som en reaktion på filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp på skådespelerskor som pågått i 35 år. Martina Pierrou, P3 Nyheter, gästar oss och reder ut hur och varför hashtaggen sprids som den gör. Nu fylls internet med anklagelser även mot svenska kändisar och makthavare om sexuella övergrepp äntligen säger några andra varnar för lynchningsmentalitet och rättsosäkerhet.  

Och så har BBC börjat sända på pidgin engelska. Hur låter det och vad är pidgin egentligen? Mikael Parkvall, språkvetare vid Stockholms universitet, medverkar i dagens talkshow. 

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.17
  Björk - I've Seen It All
  Album: Family Tree
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 15.20
  Erich Kunzel - John Williams - Hedwig's Theme from 'Harry Potter and the Sorcerer's Stone'
  Bolag: TELARC
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".