Nick Cave i serieform, Mariam the Believer är tillbaka och så låter musiken på insidan

Här finns inget ljud

Nick Cave är dubbelt aktuell - ny serieroman och konserter i Skandinavien i veckan. Ny skiva med Mariam the Believer och forskning om hur musiken på fängelser låter.

En ny serieroman försöker fånga in den skandinavienaktuella artisten Nick Cave. P1 Kulturs kritiker Anna Tullberg har läst boken och var även på onsdagens konsert i Stockholm.

Hur låter det på insidan? I den nya boken Sånger ur fångenskap undersöker musikforskaren Dan Lundberg hur sånger skrivna i fängelser idag skiljer sig får hur det lät på 70-talet.

Imorgon släpper Mariam Wallentin sitt andra album under namnet Mariam the believer. Möt henne i P1 Kultur i ett samtal om liv, mörker och röst. 

En av indiens störste konstnärer, Amar Kanwar, är aktuell på Bildmuseet i Umeå med verket The sovereign forest. P1 Kulturs reporter Naila Saleem har träffat honom i hans hem i Dehli.

Vissa ord tycks falla ur språket av okänd anledning. Karsten Thurfjell om ett gammalt ord som hade behövts i denna skandaltyngda tid. Veckans ord är "Usling".

Germanerna kommer ständigt tillbaka. Som lufsiga, frustande vildar i skogen. Som ett blont, starkt urfolk. Som myt, med andra ord. Men vilka var de - egentligen? Mats Almegård gräver i dagens essä i den rika och brokiga germanska historien och litteraturen.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithjof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.11
  Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Street
  Album: Jubilee Street
  Bolag: Bad Seed Ltd
 • 13.17
  Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
  Album: Push the Sky Away
  Bolag: Bad Seed Ltd
 • 13.18
  Kartellen - Mina områden
  Album: Mina områden
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.23
  Mariam The Believer - Pieces
  Album: Pieces
  Bolag: Repeat Until Death
 • 13.29
  Mariam The Believer - Opening
  Album: Love Everything
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".