Motståndet mot moskéer

46 min
Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Reportage och samtal i Människor och tro om motståndet mot nya moskéer med särskilt fokus på de två pågående processerna i Norrköping och Karlstad.

Ofta blir det numera en kommunal fråga att hantera namninsamlingar med krav på folkomröstning. Med bland andra Mensur Mustafic, ordförande i den bosniska islamiska föreningen i Norrköping, Darko Mamkovich, SD Norrköping, Ulla Walldén som är kanalchef för P4 Värmland och DN-journalisten Niklas Orrenius.

I programmet tar vi också upp den svåra, men ibland dolda, sorgen efter förlusten av ett spädbarn. Regissören Karin Ekberg har under två års tid följt en mamma och en pappa vars dotter dog strax före födseln. Karin Ekbergs dokumentärfilm Efter Inez sänds i SVT i höst. Ingela Bendt är aktuell med en antologi, Ett litet barn dör - ett ögonblicks skillnad, som första gången gavs ut 1997 och nu kommit i uppdaterad nyutgåva. De samtalar med programledare Åsa Furuhagen om sorg och minnen förknippade med förlusten av ett spädbarn.

Veckans krönika kommer från Sveriges radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson och anknyter till den världsvida kampanjen för att uppmärksamma sexuella trakasserier. Hur uppmärksammas frågan i Frankrike?

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.40
    Ashanti - Don't Leave Me Alone
    Album: Concrete Rose
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.