Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Jacob Mühlrads Kaddish med Radiokören och Eva Dahlgren
Lör 14 okt 2017 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I Kaddish tar den unge tonsättaren Jacob Mühlrad avstamp i den judiska bönen till minne av dem som gått bort. Men musiken rymmer också en fiktiv dialog med morfadern som överlevde Förintelsen.

Jacob Mühlrad har gjort sig känd för att kliva över genregränserna och har samarbetat med till exempel rapparen Silvana Imam. I kvällens uruppförande är sångerskan Eva Dahlgren solist och själv har Jacob Mühlrad beskrivit verket som sitt mest personliga hittills.

Kaddish är skrivet för Radiokören och utgår dels från den judiska bönen med samma namn, dels från de vittnesmål som Jacob Mühlrads egen morfar bar med sig efter att ha överlevt Förintelsen och fångenskap i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen.

För Jacob Mühlrad har vägen till komponerandet inte alltid varit enkel. Musiken upptäckte han som tonåring tack vare en gammal trasig synth som pappan plockade fram ur familjens gömmor, men eftersom han har dyslexi tog det tog lång tid att både lära sig läsa och skriva noter.

Som 18-åring började Jacob Mühlrad studera för Sven-David Sandström som av en slump råkat höra Jacob spela ett av sina egna stycken. Senare har han även studerat komposition på Kungl. Musikhögskolan och vid Royal College of Music i London.

Även övriga verk i kvällens program rör vid olika typer av sorg och förlust, från begravningsmusik av J S Bach till lettiska Maija Einfeldes trösterika Lux aeterna.

P2 Live: Konsert med Radiokören
Solister: Eva Dahlgren, sång (Kaddish), Sofia Niklasson, sopran, Christiane Höjlund, alt, Niklas Engquist, tenor, Lars Johansson Brissmann, bas, Björg Ollén och Olle Torssander, blockflöjt, Mime Brinkmann och Keren Bruce, gamba, Johanna Sjunnesson, cello och Fredrik Malmberg, orgel. Dirigent: Peter Dijkstra.
1. Johann Sebastian Bach: Kantat nr 106, ”Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”.
2. Ernest Krenek: Jeremias klagovisor.
3. Maija Einfelde: Lux aeterna.
4. Jacob Mühlrad: Kaddish.
Direktsändning från Berwaldhallen. Sänds även onsdag kl 10.30 i Klassisk förmiddag.

Producent: Martin Igelström
Programledare: Sara Norling

Sara Norling

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".