- Dom lyssnar inte! Om fosterhemsplaceringar.

30 min

Torsdagen den 15 november kl 11.03 & 20.03 & fredagen den 16 november kl 23.30 i P1.Runt ett barn i varje skolklass placeras i fosterhem- eller institutionsvård någon gång före 18-årsdagen. Många av dessa barn får inte reda på varför de blir fosterhemsplacerade och upplever att socialtjänsten inte tar deras ord på allvar.

– Dom lyssnar inte! Dom lyssnar aldrig, säger tolvårige Oskar (som egentligen heter något annat). Han är besviken på sina socialsekreterare. Tillsammans med Barnens reporter Johan Lindahl träffar han folkhälsominister Maria Larsson och frågar vad hon gör för att han och andra fosterbarn i Sverige ska få det bättre.

– Vår förra socialsekreterare använde plötsligt allt det min mamma berättat för henne emot oss, och sen dess vågar jag inte lite på socialtjänsten. Får man göra så? frågar Oskar folkhälsominister Maria Larsson.

I grundutbildningen för socionomer ingår inte specifika kunskaper för de som kommer att arbeta med barn inom fosterhemsvården. Många kommuner saknar också underlag för att utbilda fosterhemmen för den uppgift som väntar och brister i tillsyn och uppföljning.

Reporter Johan Lindahl.

Programledare Ylva Mårtens.

_____________________________________________

Skriv! Skriv! Skriv!

Har du bott på barnhem eller i fosterhem??

Föreningen Liv i Sverige och Nordiska Museet samarbetar i ett skrivprojekt som de kallar ”Vi bodde på barnhem”.  I denna antologi ska fd barnhems och fosterbarn berätta om sina barndomsupplevelser. Det pågår just nu en stalig utredning om vanvård i den sociala barnavården. Utredningen har givit Liv i Sverige idén till denna antologi.

Liv i Sverige vill att de som själva var med ska berätta. För vem vet bättre hur det var? Föreningen hoppas få in bidrag med olika slags erfarenheter. Bidrag till antologin väljs ut av en redaktionsgrupp. Du kan höra av dig till Liv i Sverige eller Nordiska Museet  för mer information. Senast den 1 februari 2008 vill de ha ditt bidrag. Texterna sänds till ”Barnhem”, Liv i Sverige,  Västra Kanalgatan 23, 151 71 Södertälje. 

___________________________________________________

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista