Jazzjubilaren i Umeå, kulturtidskriftens roll och föraktet mot arbetarklassen

Här finns inget ljud

I slutet av 60-talet i Umeå startade det som skulle bli en av Sveriges viktigaste jazzforum. I år är det den 50:e upplagan av Umeå Jazzfestival - P1 Kultur är där.

Igår startade Umeå jazzfestival för 50:e gången. P1 Kultur är på plats och har bland annat träffat en av festivalens legendarer: trummisen Sten Öberg som spelat på varje festival sedan starten 1968.

Kulturtidskriften Ord & Bild fyller 125 år i dagarna. Vilken roll spelar tidningen idag och vad har den betytt i svenskt kulturliv?

Och hur länge lever en tidskrift? Vår reporter gick till ett av de större antikvariaten för att se hur het andrahandsmarknaden är för kulturtidskrifterna.

I Veckans ord sätter denna vecka Karin Arbsjö fingret i luften och fångar ett ord som på något sätt speglar den tid vi lever i. Veckans ord är "Insektageddon".

Den afghanska konstnären Moshtari Hilal, vars porträttmålningar kallats "traumatiserat bläck" av the New York Times, har under hösten varit gästkonstnär på Konstepidemin i Göteborg. Saman Bakhtiari har träffat henne.

Dagens essä från OBS tar sin utgångspunkt i det brittiska klassamhället. Elin Grelsson har läst Owen Jones bok Chavs - föraktet mot arbetarklassen.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.01
  Fats Domino - The Fat Man OBS! Tona in till 00:38
  Album: The Early Imperial Singles 1950-1952 Utgiven: 1996
  Kompositör: Dave Bartholomew & Fats Domino
 • 13.14
  Gunnar Siljabloo Nilson - Sil - ja - bloo
  Album: Gunnar Siljabloo Nilson 1951-1957
  Bolag: Vax Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".