Ny, öppnare islam i Saudiarabien?

45 min

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Ett Saudiarabien som är öppet mot världen, öppet för alla religioner. Det vill den saudiske kronprinsen arbeta för, säger han i en tv-intervju. Han säger också att han tror att extremismen i landet kan utrotas inom en snar framtid. Vad betyder detta och varför gör han den här religiösa programförklaringen? Mellanösternkännaren Bitte Hammargren bidrar med en analys.

Drus och singel. Druserna är en religiös minoritetsgrupp i Mellanöstern, främst Syrien och Libanon, med krav på att gifta sig inom gruppen. Samtal med Firas Jonblat, journalist och ogift drus som varit på en drusisk singelträff i Libanon. Hur långt kan man kompromissa med sitt eget liv för att inte svika föräldrarna och traditionen?

Halloween – den existentiella seden. När halloween introducerades i Sverige höjdes många oroliga kyrkliga röster. I dag har halloween etablerat sig som en sed där de existentiella frågorna om liv och död kan hanteras med lekfullhet. Samtidigt som helgen Alla helgons dag fått draghjälp. Intervju med etnolog Agneta Lilja som forskat kring halloween.

Fredrik Westblom är sökare och journalist på Vasabladet i Finland. I programmet berättar han för programledare Åsa Furuhagen om sitt projekt "12 religioner på 12 månader". Han har testat en livsåskådning i taget och hittat flera favoriter.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.50
    Marilyn Monroe - Runnin'wild
    Album: Diamonds Are a Girl's Best Friend (Remastered)
    Bolag: Cayenne Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista