Bild och ton i den kreativa hjärnan

20 min

Att skapa ett bildkonstverk och att skriva musik kan vara två aspekter av samma kreativitet. Kreativitet syns dessutom i hjärnan.

Inför en konsert i Berwaldhallen möter vi kompositören Britta Byström och hjärnforskaren Fredrik Ullén i ett samtal om bild, ton och skapande.

Britta Byström inspirerades i sitt arbete med verket Segelnde Stadt, som Radiosymfonikerna framför i Berwaldhallen torsdag och fredag kväll, av ett bildkonstverk av konstnären Paul Klee.

När hon beskriver sitt musikaliska skapande som en ständig växling mellan spontana infall och strukturerat arbete, känner hjärnforskaren Fredrik Ullén genast igen den beskrivningen från sin forskning om vad som händer i hjärnan på improviserande musiker.

I Vetandets värld möts de båda inom ramen för seminarie- och konsertserien Interplay, som Vetenskapsradion gör i samarbete med Berwaldhallen under spelåret 2017-2018.

I samband med en konsert arrangerar redaktionen ett miniseminarium på plats i Berwaldhallen, följt av en programinspelning som sänds som Vetandets värld fredagen efter konserten.

Seminariet som helhet finns att lyssna på här: Om musik, bild och skapande

På fredagkvällen spelas konserten igen i Berwaldhallen, och sänds då också direkt i P2. Den kan också höras i SR Play i 30 dagar efter sändningen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".