Anna-Maria Blind - den första samen på Dramaten

43 min

Hon växte upp i en renskötande nomadfamilj högt uppe i fjällvärlden men drömde om att få stå på scenen. Hon hade allt emot sig men siktade mot toppen.

Anna-Maria Blind är född 1937 i Karesuando längst upp i Sverige. Hennes föräldrar var renskötande nomader och familjen bodde i kåtor under sommaren. Men så en dag får Anna-Maria höra ett radioprogram där en teaterföreställning spelas. Hon får plötsligt en stark längtan att själv få finnas nära de starka känslorna på scenen.

Hennes mor som var djupt religiös och aldrig hade sett en teaterföreställning tyckte det var syndigt med teater.  

– Mor hade sett en bild av några can-can tjejer och bad mig att lova att aldrig sparka med benen på det viset. Det var väl hennes bild av vad teater var, berättar Anna-Maria.

Anna-Maria lämnar en besviken familj och söker in på olika teaterskolor. Så kommer hon in på Sveriges finaste teaterutbildning, Dramatens scenskola. Där har hon bland andra Ingmar Bergman som lärare.

När hon sedan söker jobb känner hon på svårigheterna med att ha samisk bakgrund men trots det arbetar ändå Anna-Maria Blind hela sitt yrkesliv som skådespelare.

–  Det har varit en fantastisk resa torts att jag har fått betala ett högt pris för mitt val men jag tycker att det har lönat sig på längre sikt. Jag har också fått vara så glad och lycklig och fått uttrycka känslor och jag tror inte jag passat i något annat yrke, säger hon.  

Programmet är gjort av Jenny Israelsson Skoglund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.18
  Jon Henrik Fjällgren - Bovtse eatnamisnie
  Album: Aatjan goengere
  Bolag: Cupol
 • 12.26
  Sofia Jannok - THIS IS MY LAND / sápmi
  Album: THIS IS MY LAND / sápmi
  Bolag: Gamlestans Grammofonbolag
 • 12.48
  Isak - Face the Truth
  Album: Face the Truth
  Bolag: Mano Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista