Göran Perssons hatkärlek till medierna

30 min

P1 lördag 27 oktober kl 11.03

Efter 12 år vid makten har den förre statsministern Göran Persson ett och annat att säga om tillståndet för den svenska journalistiken och medielandskapet. Vi träffade honom för att fråga om hans hatkärleksförhållande till medierna. Varför är han så besatt av Dagens Nyheters politiske krönikör Henrik Brors?

Hur allvarliga är bilderna som visar Reinfeldts statssekreterare pussas med TV4:s politiske reporter? Och hur kommer det sig att han har så många åsikter om hur Internet förändrar medielandskapet – trots att han just lärt sig googla? Han berättar också om sitt allra värsta medieminne.

På lördag fyller den svenska journalisten Dawit Isaak 43 år i en fängelsecell i Eritrea. Hur går det egentligen med den tysta diplomatin? Hör Dawits bror Esaias i Göteborg som är kritisk mot dagens linje. Vi träffar också UD: s kabinettsekreterare Frank Belfrage.

De senaste åren har staten gjort sig av med en rad tidningar. De har sålts eller helt enkelt lagts ner. Nu hotas även biståndsmyndigheten Sidas tidning Omvärlden sedan anslaget för information halverats. Regeringen anser att tidningar och opinionsbildning ska skötas av marknaden.

Och så tittar vi närmare på en ny tidningstrend i USA, där en rad ”goda tidningar” har etablerats på marknaden. Det handlar om tidningar som Contribute, Benefit, Giving och Good och seriös journalistik om sådant som välgörenhet. Bakom ligger unga filantroper som blivit rika på dotcom-boomen. Trenden kan mycket väl komma även till Europa.