Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:49 min
Kulturens roll i det offentliga samtalet: Naila Saleem: Barcelona
Mån 02 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 2 oktober 2017. Barcelona.

Barcelona, måndag.

Häromdagen var jag på Sant Jaumetorget i Barcelonas gamla stadsdel, torget kantas av kommunhuset på ena sidan och den regionala regeringsbyggnaden på den andra. Det är en vacker plats. För att ta sig dit går man längs smala gränder som andas medeltiden.

Jag var där för att lyssna på dem som vill att Katalonien ska förbli en del av Spanien, de som alltså motsätter sig den folkomröstning som den katalanska regeringen genomförde igår. De, alltså nej-sidan, var arga för de är rädda för vad en framtid utanför Spanien innebär.

Senare samma dag tog jag tåget till ett samhälle utanför Barcelona. Granollers heter den. Jag kommer dit under siesta-tiden och allt utom några få kaféer håller stängt. Ett nedlagt industriområde har gjorts om till verkstad för konstnärer. Där ska jag träffa konstnären Joan Fontecuberta, som i sin konst intresserar sig för sanning och bilders sammanhang. Han är inte rädd för ett Katalonien utanför Spanien men egentligen är det inte i eller utanför som är det allra viktigaste för honom. Vitsen med den här folkomröstningsprocessen är att få igång ett samtal om demokrati säger han. Han menar att den spanska demokratin har många brister och att det krävs ett omtag i relationen mellan medborgare och stat. Att staten i större utsträckning måste lyssna på den befolkning den är satt att styra. Som den kulturman han är tycker han att kulturen bör få en roll i det arbetet, att de som ägnar sig åt kreativt skapande bör ta större plats i det offentliga samtalet. Det är som att vi lever i olika verkligheter, säger han. 

Och visst känns det resonemanget igen?  Jag tycker mig ha hört det här ett antal gånger nu i samtal med konstnärer och författare eller för den delen taxichaufförer jag har haft turen att träffa.

De oroas och upprörs över glappet mellan makthavare och medborgare, liksom olika grupperingar inom samhället. Som i Turkiet där jag var för någon vecka sedan och där konflikten mellan president Erdogan och delar av befolkningen är bråddjup.

När jag promenerar från min intervju med Joan Fontecuberta mot tågstationen i Granollers så känns det för en liten liten stund lättare att vara människa. Som om vi bara börjar lyssna på vad våra meningsmotståndare säger så går det att komma en bit på vägen mot att lösa gemensamma problem.

Så här morgonen efter den värsta polisbrutaliteten i Spanien på flera decennier, så framstår detta förstås som en oerhört naiv tanke. Men efter snart en vecka här i Barcelona där jag marinerats i såväl ja som nej-sidans argument för varför just de har rätt världsbild så kan en så naiv tanke vara just det enda man har kvar att hålla sig till.

Naila Saleem för P1-morgon i Barcelona
naila.saleem@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Kriget med bara förlorare Kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Igår kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Tysk studentrevolt fyller 50: Ekots Daniela... Ons 18 apr kl 10:00(3:01 min)

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

"Om en månad är det dags för bröllop": Claes... Tis 17 apr kl 10:00(2:54 min)

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Lönar sig ansvarsfull handel? Hanna Sahlberg... Mån 16 apr kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".