Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
29 min
Sofia överlevde tsunamikatastrofen i Thailand
Fre 03 nov 2017 kl 06:01
En morgon när Sofia är i Thailand på semester med sin familj väller det plötsligt fram en stor våg av vatten från havet mot hotellet. Sofia sugs med av vattnet och tvingas kämpa för att inte drunkna.

I december 2004 reser 19-åriga Sofia tillsammans med sin mamma, pappa och sina två äldre syskon till Thailand. De ska fira hennes mammas 50-årsdag. De njuter av varenda dag på resan, allt är perfekt. De badar, slappar vid hotellets pool och äter middagar i solnedgången vid havet. På morgonen, den näst sista dagen på resa, går Sofia ner till poolen för att äta frukost. Hon ser hur folk samlas nere på stranden vid havet. Det är något som inte stämmer, vattnet har försvunnit helt. Folk går långt ut för att plocka snäckor och fiskar som ligger på det som tidigare var havsbottnen. Plötsligt ser hon ur en person långt ute försvinner och att en mur av vatten väller fram.

- Jag tänkte att något inte var rätt, att det fanns risk att jag skulle bli blöt om jag var kvar där jag var. Så jag börjar springa upp mot min bungalow.

Hon hinner bara halvvägs innan vattenmassan når henne. Hon försöker ta skydd på en altan på en annan bungalow. Men glasväggen bakom henne krossas av trycket och hon sugs in i huset.

- Jag hamnar under vattnet, hela huset var fullt enda upp till taket. Jag kämpar för att få tag på luft. Jag slår mot det tunna taket för att göra ett hål jag kan fly igenom. Jag minns inte hur jag gjorde, jag har en total blackout, plötsligt sitter jag på taket.

Överallt är det vatten som forsar fram. Folk skriker i panik och vattnet dånar runt omkring Sofia. När vattnet till slut börjar sjunka undan tar sig Sofia ner från taket och springer för sitt liv. Hon märker inte att hon blöder och har djupa skärsår på benen. Hon lyckas ta sig till ett sjukhus i hopp om att finna sin familj.

- Det kom lastbil efter lastbil med människor, både levande, skadade och döda huller om buller. Varje lastbil som kommer fyller mig med hopp, att min familj skall sitta på någon av dem. Men det kommer ingen lastbil med min familj på.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".