Två nya filmer, ett gammalt porträtt och så barnradiojuryn om en magisk barnbok

Här finns inget ljud
Filmerna i dagens P1 Kultur porträtterar en hjälte och en värsting. Hjälten spelas av Chadwick Boseman i filmen ”Marshall”. Värstingen är den högst verklige skabrösa Johnny Bode.

Thurgood Marshall var den första afro-amerikanska domaren USA:s Hösta domstol. Filmen, som regisserats av Reginald Hudlin med Chadwick Boseman i titelrollen, handlar om ett verkligt rättsfall, och Fanna Ndow Norrby har sett den.

Johnny Bode får biobesökarna möta genom tidningsarkiv, vittnesmål från vänner, väninnor och sol-och-vårade ovänner, och ömsom kvicka, ömsom religiösa och ömsom pornografiska låttexter. Det är dokumentärfilmarna Bo Sjökvist och Bengt Löfgren som lite smått besatta försöker gräva fram sanningen om schlagerstjärna, skojaren, kleptomanen, operettkungen och snuskmusikinnovatör Johnny Bode i filmen ”Ingen tid för kärlek”.

Båda filmerna har premiär på fredag.

Barnradions bokpris-jury pratar om fantasyromanen Ylvania av Ylva Hällen, med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

Ylvania handlar om föräldralösa Alba som bor hos en familj i Göteborg, där hon en dag får besök av en budbärare från en annan värld. En plats där Alba – till skillnad från i fosterbarnstillvaron – behövs.  ”Man känner magin” kommenterar en av jurymedlemmarna

Och OBS serie Mötet utgård idag från Hanna Hirsch porträtt av konstnärskollegan Venny Soldan, målat i Paris i slutet av 1880-talet. Dit hade de kommit för att ta del av ett konstnärsliv där män och kvinnor kunde vara mer likvärdiga, även om de som fina borgarflickor inte kunde vistas i och skildra de miljöer som i konsthistorien senare skulle kodas som tecken för det moderna: bardisken, cabaretscenen eller revyernas kvällsföreställningar.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Estrid Bengtsdotter

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.24
  Jonas Alaska - October
  Album: Jonas Alaska
  Bolag: Jansen Plateproduksjon
 • 13.46
  Johnny och Lillemor - Vad ska en stackars fattg flicka göra?
  Album: Bordellmammas visor!
  Bolag: Scana
 • 13.53
  Östblockarn - ÖB land
  Album: Smuts 5
  Bolag: On Axis Recordings