Renoir – konstnären som vurmade för skönhet, glädje och samtidens mode

54 min

I veckans Stil ska vi vända blicken mot en man som med ljusa färger medvetet valde att skildra skönhet, glädje – och samtidens mode – den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir.

I likhet med många andra av de så kallade ”impressionisterna” – som bland annat Monet, Manet och Degas – har Renoir aldrig gått ur tiden.

Just nu har han fått lite extra uppmärksamhet. Inte minst genom att den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt sig äga en äkta tavla av Renoir, även om originalet hänger någon helt annanstans.

Alldeles nyligen gavs även en ny, och omfattande, biografi om Renoir ut – ”Renoir, an intimate biography”, skriven av Barbara Ehrlich White. Det är en av världens främsta kännare av konstnären. I boken har hon inte bara samlat sextio års research om honom och hans verk, hon har också tröskat igenom mer än 3 000 brev som han skrivit och fått.

Och i boken träder en snäll, men lite lätt nojig man fram. Renoir var tunn och senig med spretigt skägg och raspig röst, och hade för vana att vanka av och an och nervöst gnugga pekfingret under näsan medan han tänkte. Han kedjerökte livet igenom.

Men han var också extremt produktiv, ända tills dagen han dog svårt sjuk av ledgångsreumatism 77 år gammal, 1919. Då hade han målat mer än 4000 tavlor, plus flera hundra teckningar.

I veckans program tittar vi närmare på fallet med Donald Trumps Renoirmålning. Är den äkta eller inte? Det är en fråga som diskuterats flitigt den senaste tiden. Vi undersöker också om konstmuseer är en bra plats för att flirta och ragga. Och så träffar vi den amerikanska floristen Lewis Miller som har uppmärksammats för sina blomsterarrangemang som i hemlighet placeras ut i New Yorks papperskorgar.

Veckans gäst är Veronica Hejdelind, konsthistoriker.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.48
  Robert Schwartzman - Fútbol Americano
  Album: Palo Alto (Music from the Motion Picture)
  Bolag: Domino Recording Co
 • 10.50
  John Lennon - Imagine
  Album: Imagine
  Bolag: EMI
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".