Osynlige mannen på DN

30 min

P1 lördag 20 oktober kl 11.03

Nu har det gått ett drygt år sedan veteranen Thorbjörn Larsson blev ny chefredaktör på landets största morgontidning, Dagens Nyheter.  Förhoppningarna var högt ställda. Nu skulle det bli åka av. Men hur gick det?

På redaktionen är besvikelsen tydlig. Medierna har talat med en lång rad medarbetare som saknar en tydlig styrning och vittnar om att chefredaktören är osynlig på redaktionsgolvet.

Det ges också en bild av att han varit en försiktig general i utgivarfrågor och hellre ställt än publicerat kontroversiellt material. Thorbjörn Larsson själv svarar i en av få intervjuer öppenhjärtigt och försvarar sin distanserade ledarstil.

Att vara lokalreporter i ett litet samhälle där alla känner alla kan vara en utsatt position. För reportrarna på Sameradion, och andra minoritetsmedier, gäller detta i kvadrat. Medierna har varit på minoritetsmediekonferens i nordnorska Alta. Sameradions Anna Sunna och Kristina Nutti berättar om hur de kritiserats hårt när de gjort granskningar av Sametingets makthavare. Och varför diskuterar samiska medier så sällan renstölder?

Och så har vi tittat på TV-sport - och sett massor av varumärken även i reklamfria SVT. Kring EM-kvalmatchen i onsdags gjordes många av intervjuerna framför väggar fulla av sponsorers logotyper. Samtidigt jobbar andra i SVT hårt för att utrota alla loggor som riskerar att hamna i bild - Markus Johansson från Bolibompa går ständigt med tejpade gympadojor för att inte glömma det när det är inspelningsdags.

Vi reder ut varför TV-sporten blivit en frizon för reklam, med Granskningsnämndens goda minne. Det handlar om makt - de starka idrottsförbunden ställer helt enkelt ultimatum: inga loggor, ingen intervju.