Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:22 min
Föreningsfest och valbaksmälla: Daniela Marquardt: Berlin.
Ons 04 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 4 oktober 2017. Berlin.

Berlin onsdag.

Grill-os i skön förening med söt doft av sockervadd har bäddat in huvudstaden den gångna långhelgen som kulminerade i gårdagens firande av Tysklands enande. Till öl och korvar från landets alla hörn, thüringer från öst och frankfurter från väst, över weisswurst från Bayern och currywurst från Berlin, samlas tyskarna till fest. 

Men från den kulinariska samexistensen kring grillen var avståndet den här årsdagen längre än vanligt till nationell harmoni. När den tyska återföreningen igår, den 3 oktober fyllde 27 år, handlade mycket om de nio dagar som gått sedan valet till förbundsdagen den 24 september.

Kartor över röstfördelningen visar svart på vitt hur delat landet fortfarande är efter att en hel generation har vuxit upp som inte känner annat än ett enat Tyskland. I öst gick mer än var femte röst till det högerradikala partiet Alternativ för Tyskland. I den östra delstaten Sachsen blev AFD största parti, strax före kristdemokraterna. I västra Tyskland var andelen som röstade på AFD hälften så stor.

Visserligen kommer den varje år, rapporten om tillståndet i den tyska föreningen, som år efter år dokumenterar skillnaderna i löner och pensioner, den högre arbetslösheten i öst och avsaknaden av förmögenheter där. Inget börsnoterat företag har sitt säte i östra Tyskland, inga stora företag har flyttat sin verksamhet dit. Däremot har västtyskar flyttats till öst för att leda de offentliga verksamheterna och det är fortfarande wessisarna som dominerar på de ledande posterna. Redovisningen brukar åtföljas av lite pliktskyldigt beklagande och försäkringar om att utvecklingen ändå är på rätt väg.        

Men i år har valresultatet drämt till med ett budskap om de bestående skillnaderna som ingen kan blunda för. Och för många handlar det inte bara om sånt som går att fånga i statistik och mäta i pengar. Det handlar om en känsla av förlust, en oro för sin egen och sina barns framtid som är betydligt mer utbredd i östra än i västra Tyskland. Den hämtar sin näring i egna erfarenheter av hur hela tillvaron plötsligt rämnar som den gjorde för många efter återföreningen, när hundratusentals människor kunde förlora jobbet över en natt utan perspektiv på något nytt, och i känslan av att allt man dittills gjort var värdelöst.

När ett enat, fritt och demokratiskt Tyskland igår firade sin 27-årsdag, handlade det inte bara om allt som uppnåtts, utan om mycket som försummats i att skapa en känsla av samhörighet trots tusentals miljarder som pumpats in i östra Tyskland. Det handlade inte bara om den fredliga revolutionen och muren som revs utan om oron för nya murar som människor reser omkring sig, murar av misstro som stänger ute alla argument och håller inne vreden mot en obegriplig omvärld.

Festen är över för den här gången, korvgrillarna och ölfaten nedmonterade, men de allvarstyngda talen förebådar en baksmälla som kan dröja länge än.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Hot och biltullar Igår kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Bära fru och spela luftgitarr: de udda nyheternas... Tor 24 maj kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Krönikan, Claes Aronsson: En tråkigare onsdagslunch... Ons 23 maj kl 10:00(3:09 min)

Onsdag 23 maj

Onsdag 23 maj

Pappa och Tjeboksary. Ekots: Maria Persson... Tis 22 maj kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 22 maj

Utrikeskrönikan den 22 maj

Gazas sorg Mån 21 maj kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".