KONSERT: Griegs pianokonsert och Byströms svävande klanger

Här finns inget ljud

Den unge, isländske pianisten Víkingur har väckt uppmärksamhet med sin kombination av virtuositet och intellektuell nyfikenhet. Hör honom i en av de verkliga klassikerna från nordisk romantik.

Víkingur Ólafsson har studerat både i hemlandet men också vid Juilliard i New York. Här i Sverige är han sedan några år tillbaka konstnärlig ledare för Vinterfest i Dalarna, en av flera festivaler som han leder.

Víkingur arbetar regelbundet med samtida tonsättare och har hittills uruppfört fem pianokonserter. Han har också samarbetat med den amerikanske minimalisten Philip Glass vilket i år resulterade i en kritikerrosad inspelning av Glass etyder för piano. På Island har han lett ett tv-program om klassisk musik och när det spektakulära konserthuset Harpa i Reykjavik invigdes 2011 så var Vikingur solist i just Edvard Griegs pianokonsert.

På den här konserten ramas Griegs konsert in av Britta Byströms Segelnde Stadt och av Robert Schumanns tredje symfoni, den rhenska. Musik i ljus Ess-dur där Schumann låtit sig inspireras av det böljande landskapet kring floden Rhen.

För sin Segelnde Stadt, ungefär Svävande stad, har Britta Byström tagit avstamp i en målning av den schweiziske konstnären Paul Klee med samma namn. I tavlan svävar ett antal geometriska figurer i milda färger och det skira och lätta är också ett återkommande drag i musiken, liksom en lek med avstånd och rytm.

Den spanske dirigenten Pablo Heras-Casado gästar Sveriges Radios Symfoniorkester för andra gången och har de senaste åren bland annat ägnat sig mycket åt 1800-talets romantiker tolkade ur ett tidstroget perspektiv. Tillsammans med Freiburgs barockorkester och solister som violinisten Isabelle Faust och pianisten Alexander Melnikov har han till exempel spelat in Schumanns konserter på skiva.

Solist: Víkingur Ólafsson, piano.
Dirigent: Pablo Heras-Casado.
1. Britta Byström: Segelnde Stadt (2014).
2. Edvard Grieg: Pianokonsert a-moll.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Robert Schumann: Symfoni nr 3 Ess-dur, ”Den rhenska”.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.09
  Britta Byström - Segelnde Stadt
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Pablo Heras-Casado
 • 19.30
  Edvard Grieg - Pianokonsert A-Moll
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Pablo Heras-Casado (Dir), Víkingur Ólafsson, Piano
 • 20.04
  Víkingur Ólafsson, Piano - La Rappel Des Oiseaux
  Kompositör: Jean Phillippe Rameau
 • 20.08
  Frédéric Chopin - Mazurka I F-Moll, Op 63 Nr 2
  Víkingur Ólafsson, Piano
 • 20.21
  Vikingur Ólafsson (piano) - Etyd nr 9
  Album: Philip Glass: Piano Works
  Kompositör: Philip Glass
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 20.36
  Pablo Heras-Casado, Sveriges Radios Symfoniorkester - Symfoni Nr 3 Ess-Dur
  Kompositör: Robert Schumann
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".