Mata Hari – den glamorösa dansösen som blev spektakulär spion

54 min

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Mata Haris liv och öde har gett upphov till flera filmer – inte minst en med Greta Garbo i huvudrollen – och mer än 250 olika böcker. Så sent som förra året kom en roman om hennes liv ut skriven av den populäre författaren Paulo Coelho, "Spionen" heter den. Ett av många moderna försök till upprättelse av denna kvinna, som idag anses vara lite väl hårt, och felaktigt, dömd.

I dagarna har även en hel utställning om Mata Hari öppnat på Friesmuseet i Leeuwarden i Nederländerna, staden där Mata Hari föddes som Margaretha Zelle 1876. Vi har pratat med Friesmuseets chef Kris Callens.

Anledningen till den extra uppmärksamheten kring denna mytomspunna kvinna, som tog sig artistnamnet Mata Hari, är att det är precis hundra år sedan hon en råkall oktobermorgon fördes från sin fängelsecell i Paris och sköts till döds, 41 år gammal, dömd för spioneri. Redan samma år, 1917 kom den första boken om henne.

Men så hade hon skapat en persona som osade av sex, glamour, intriger, fara, stora pengar – och exotisk nakendans, inspirerad av ön Java i Indonesien, en plats som hon sade sig komma ifrån.

I veckans program undersöker kopplingarna mellan Mata Hari och den kvinnodominerade subkulturen magdans tillsammans med journalisten Ülkü Holago. Och så tittar vi närmare på historien om den svenska spionen Karin Lannby, som arbetade som agent åt den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget.

Veckans gäst är Mårten Blomkvist, filmkritiker, journalist och författare.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista