En resa i Trumps Amerika – del 3

36 min

Spelplats i detta reportage från Trumps USA är Saint Louis, en gång USA:s tredje största stad där söder och norr möts. Det blir baseball, blues och slavhistoria.

Det här är en mörk historia, somliga skulle säga svart. Och det är en rätt rörig historia. Det här programmet skall handla om baseball, slavar, jazz, skolor och en hel del annat som kommer i vår väg. Och allt har på något sätt att göra med rasfrågan, ett begrepp som i sig själv kan ifrågasättas.

Det är en resa som många gjort, en historia som berättats förr. Ändå är den, åtminstone för vissa, en ny historia. Under president Obamas 8 år vid makten berättades den inte ofta. När Barack Obama valdes visste naturligtvis alla att han vara Förenta Staternas första icke-vite president och media spekulerade i hur Obamas identitet skulle ändra politiken, man skrev till och med om hur vita rasister förmodligen skulle försöka ta livet av presidenten.

Inget hände. Under åtta år närmast försvann rasfrågan, som den så diskret kallas, nästan från dagordningen.

Nu, är den tillbaka.

För det första den som sysslar med rasism i USA märker är att det inte finns någon rätlinjighet. Under lång tid var den officiella tesen att raserna var lika mycket värda men skulle leva separerade. ”Equal but separate”, vilket naturligtvis inte var fallet. De var varken lika mycket värda och naturligtvis inte heller åtskilda.

En del av gränserna finns kvar, men de är osynliga. Kan man till exempel höra om en artist är svart eller vit?

Och hur mycket av slaveriets historia märks i dagens USA?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".