Rätten till en meningsfull vardag

25 min

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

– Man har rätt till jämlikhet. De ska ha möjlighet att utvecklas precis som alla andra och kunna ta sig in i arbetslivet. Men den stöttningen finns inte riktigt idag.

Karin Thorvaldsson sitter med sonen Hugo utanför KunnaKlaras lokaler, en daglig verksamhet i Göteborg för personer som har autism, men inte en intellektuell funktionsnedsättning. Alltså personer som är ligger på eller över genomsnittet för intelligens bland befolkningen, men har svårt att just nu ta ett arbete, kanske för att några betyg saknas eller för att man behöver stöd för att kunna vänja sig vit arbetssituationer.

Men idag är sista dagen de är på verksamheten. Den lägger ned, enligt ägaren för att man inte fått tillräckligt många placeringar av kommunen, och Hugo och de andra brukarna får hitta andra placeringar i staden. Men det är inte lätt, säger Ulla Adolfsson, verksamhetsledare på Autism- och Aspergerföreningen i Göteborg.

--Vi vet att det är svårt med daglig verksamhet för den här gruppen, säger Ulla Adolfsson.

På många håll i landet finns verksamhet som har en anpassning för gruppen autister utan intellektuell funktionsnedsättning. Både verksamheter som blandar personer med och utan intellektuell funktionsnedsättning eller verksamheter som bara riktar sig till en grupp. Men de finns inte i alla kommuner och äve om de finns är det inte alltid lätt att få välja dem.

– Vi anser att personer med autism ska få välja utifrån sina behov och intressen. Så ser det inte ut idag, säger Ulla Adolfsson.

I programmet hör vi även Mats Jansson, ombudsman på Autism- och Aspergerförbundet, Sharon Wagiella anställd RFSL och Jörgen Larsson, ansvarig för LSS verksamheten i Göteborg.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".