KONSERT: Internationella musiktävlingen Rostrum

Här finns inget ljud

I den här årliga tävlingen i nutida musik skickar radiobolag från hela världen in bidrag i två kategorier: en allmän och en för tonsättare under 30 år. Årets tävling avgjordes i Palermo i Italien.

Den här tävlingen är ju, som kanske bekant, den årliga mönstringen av nutida musik där radiobolag från hela världen skickar in bidrag. I varje kategori utses en vinnare och nio rekommenderade verk.

Detta är det tredje och sista programmet från årets Rostrumtävling. I de två tidigare programmen, har vi hört de rekommenderade verken och vinnaren i den allmänna kategorin och i kvällens program ska vi ägna oss åt kategorin tonsättare under 30 år.

Här får vi lyssna till de som knep första- och andraplatsen i tävlingen, men också det vinnande bidraget i kategorin: den finländske tonsättaren Sebastian Hillis verk Reachings.

Vi kommer också att få höra några stycken som inte lyckades ta sig fram till de tio bästa bidragen, men det kan vara väl värt att lyssna till dem ändå.

Bland annat ett stycke med den något originella besättningen trumpet, trombon och elgitarr.

Dessutom ett stycke som behandlar jordens undergång! Men det är inte så farligt som det låter. Världen föds på nytt och blir nog bättre i det här stycket av den rysk-brittiska tonsättaren Alissa Firsova.

Vi ska också få lyssna till det verk som senast vann i Rostrum, nämligen Anders Hillborgs Dreaming river. Det var år 2002 och stycket bjuder på spännande klanger bland annat genom instrumentet sona, en sorts skalmeja.

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Per Lindqvist

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".