KONSERT: Elim Chans premiär som chefsdirigent för Norrlandsoperan

Här finns inget ljud

Den nya chefsdirigenten Elim Chans premiär bestod av den amerikanska tonsättaren Jennifer Higdons tonsättning av Walt Whitmandikten Dooryard bloom, men även ryskt vemod med Tjajkovskijs femte symfoni.

Vi får först höra orkestern spela i Jennifer Higdons tonsättning av Walt Whitmans poem "When lilacs last in the Dooryard bloom'd". Dikten handlar om förlust och sorg och Whitman skrev den under sommaren 1865. I april samma år hade president Lincoln blivit mördad och dikten är en elegi över den mördade presidenten, även om han aldrig nämns vid namn.

Solist i det här stycket är barytonen Gabriel Suovanen. Han var bara 20 när han utsågs till P2-artist och sen dess har han sjungit på många av världens opera- och konsertscener. Senast han var i Umeå var när han gestaltade professor Charcot i operan Blanche & Marie 2014. En föreställning som också sändes i tv.

Andra stycket från Norrlandsoperan är Pjotr Tjajkovskijs femte symfoni, en riktig favoritsymfoni för den nytillträdda chefsdirigenten.

– Den har allt och den kräver allt av musikerna. Den är både kraftfull och hjärtknipande, lyrisk och snabb och så slutar det hela med ett fyrverkeri! säger Elim Chan.

Sista stycket i P2 Live är också signerat av Tjajkovskij, men nu spelar en ensemble som uppstod vid Båstad Kammarmusikfestival i somras. Stycket är Pjotr Tjajkovskijs sextett för stråkar opus 70 i D-moll, som också går under namnet Souvernir de Florence.

1a) Jennifer Higdon: Dooryard bloom (Walt Whitman).
b) Peter Tjajkovskij: Symfoni nr 5 e-moll.
Konsert 30/8, Norrlandsoperan, Umeå.

2. Peter Tjajkovskij: Souvenir de Florence. Ilya Gringolts och Chloe Hanslip, violin, Eivind Holtsmark-Ringstad och Silvia Simionescu, viola, Jiri Bárta och Claudius Herrmann, cello.
Konsert 1/7, Apelrydsladan, Båstad

Producent: Pär Freij
Programledare: Märet Öman

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Jenifer Higdon - "Dooryard Bloom" För Barinon Och Orkester
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Gabriel Suovanen (Baryton), Elim Chan (Dirigent)
 • 19.35
  Peter Tjajkovskij - Symfoni Nr. 5 I E-Moll Op. 64
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Elim Chan (Dirigent)
 • 20.22
  Peter Tjajkovskij - Stråksextett I D-Moll "Souvenir De Florence"
  Ilya Gringolts (Violin), Chloe Hanslip (Violin) Eivind Holtsmark-Ringstad (Viola), Silvia Simionescu (Viola) Jiri Bárta (Cello), Claudius Herrmann (Cello)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".