Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:02 min
Utrikeskrönika, Claes Aronsson i London
Mån 16 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.

fotoLondon, måndag.

Ibland är det skönt att glida in i den brittiska sportbubblan med idrotter i långsamt tempo. Veckan har kanske varit fullmatad med jobb och hjärnan behöver så lite stimulans som möjligt.

Då är cricket, snooker, dart perfekta förströelser. Det pågår nästan alltid någon match. Särskilt i cricket där matcherna kan hålla på i fem dagar.

För en svensk som inte ens kan namnen på spelarna eller reglerna för den delen är det ganska händelselösa sporter. Det är bara mysigt sällskap.

Därför är det förvånande att det verkar finnas så många slagskämpar och suputer inom de här lugna sporterna. Gentlemän som förvandlas så fort de sätter sig på puben efter matchen.

Den stora snackisen i cricketvärlden just nu är om den engelska storstjärnan Ben Stokes ska få spela i The Ashes - Askan. Det är så den kallas matchserien mellan England och Australien som spelas vartannat år. Namnet The Ashes fick den år 1882 då England för första gången fick stryk av Australien på hemmaplan. En brittisk tidning beskrev det som att engelsk cricket nu var död och skulle kremeras. När engelsmännen sedan åkte till Australien för nästa match var det för att ta tillbaka askan, sade de.

Ben Stokes gift sig i helgen. Han hade ett bandage på höger hand som påminde om det som kan ha krossat hans landslagskarriär. Stokes var vice kapten i landslaget och en av världens bästa betalda cricketspelare.

Men just nu är han avstängd från landslaget efter ett slagsmål av värsta sort utanför en pub i Bristol för ett par veckor sedan. Brutaliteten i slagsmålet var så häpnadsväckande att det är tveksamt om Stokes får vara med i The Ashes som börjar den 23 november i Brisbane. En videofilm visar hur han vägrar sluta slå på en man som till slut faller och hamnar på sjukhus.

Stokes är bara ett exempel på övertramp inom brittisk idrott på sistone. Rasism, sex- och spelskandaler och annat passerar förbi varje vecka på de brittiska tidningarnas sportsidor. Idrottsstjärnorna är hårt bevakade av medierna. Fråga Sven Göran-Eriksson som till och med var avlyssnad under sin tid som förbundskapten i fotboll. 

Just inom fotbollen har det gått så långt att ledningen för det engelska fotbollförbundet kallats upp till parlamentet den här veckan. Fotbollscheferna ska framför allt svara på om det förekommit rasism mot spelare i det engelska damlandslaget. Något som medierna så klart nystat fram.

Den brittiska sportbubblan är inte bara sköna stunder i tv-soffan. Det kan vara värt att läsa tidningen i reklampauserna för att förstå det.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Kriget med bara förlorare Fre 20 apr kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Tor 19 apr kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Tysk studentrevolt fyller 50: Ekots Daniela... Ons 18 apr kl 10:00(3:01 min)

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

Utrikeskrönikan den 18 april 2018. Berlin.

"Om en månad är det dags för bröllop": Claes... Tis 17 apr kl 10:00(2:54 min)

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Utrikeskrönikan den 17 april 2018. London.

Lönar sig ansvarsfull handel? Hanna Sahlberg... Mån 16 apr kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Utrikeskröninakn den 16 januari 2018. Peking.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".