Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
36 min
Karolina blev utbränd i skolan
Fre 17 nov 2017 kl 06:01
Karolina älskar skolan. Hon är ambitiös och får höga betyg. Men till slut är det bara högsta betyg som duger, allt annat är ett misslyckande. Om hon inte är bäst så hatar och straffar hon sig själv.

Karolina växer upp med de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan. Hon har lätt att lära och längtar tillbaka till skolbänken när hon har sommarlov. Hon är tävlingsinriktad och ambitiös. När hon får betyg för första gången ser hon det som något positivt, för då har hon något att sikta mot. Men hon känner också direkt att det bara finns ett betyg som duger; allt annat än ett A är ett misslyckande. För då har hon inte gjort sitt allra bästa. 

- ”Du är värdelös om du inte får A”. Så ekade det i mitt huvud hela tiden.

Men det räcker inte med att vara bäst i skolan. Karolina måste även vara den bästa simmaren, bästa vännen, bästa systern. Hela hennes liv kretsar kring att vara bäst är det enda som duger.

- Ångesten blev så stark, jag började svälta mig och skada mig själv, och på vårterminen i åttan så hade jag starka ångestattacker. Och under en orienteringsdag så spricker till slut den där fasaden som jag hållit så hårt på. Jag faller bara ihop och är okontaktbar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".