Den läsande medborgaren och Helga Henschens röda trådar

Här finns inget ljud

Författaren Philip Pullman om läsande som förutsättning för demokrati. Litteraturprofessorn Birgitta Holm har försökt fånga konstnären Helga Henschens röda trådar i en mythobiografi.

Idag är det 110 år sedan Astrid Lindgren föddes och det uppmärksammas med en konferens om läsande och demokrati på Kulturhuset i Stockholm. Intervju med den brittiskt författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman som gästar konferensen för att prata om berättandets revolutioner. 

Konstnären och aktivisten Helga Henschen, kanske mest känd för sitt alter ego Rebella och sina politiska pratbubblor på sjuttiotalet, skulle i år ha fyllt 100 år. I höst är hon dubbelt aktuell: stor utställning på Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm, och samtidigt i litteraturvetaren Birgitta Holms "mytobiografi" Som av fåglar genomflugen. P1 Kulturs Katarina Wikars träffade Birgitta Holm för att prata om Helga Henschen men blev alltmer intresserad av Birgitta Holm och hennes arbetsmetoder.

Har konstvärlden svårt att handskas med trosfrågor? I dagens essä från OBS skriver konstkritiker Mårten Arndtzén om religionens plats i samhället - och i samtidskonsten.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Krogh Larsson 

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.37
  Count Basie - Splanky
  Album: The Complete Atomic Basie
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.48
  Edmundo Rivero - Para Vos Hermano Tango
  Album: Tango Classics, Vol.2
  Bolag: Sound and Vision
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".