Ett avsnitt från P1 Kultur
Hur skilja på person och verk efter #metoo? Hoppfull självbiografi av Primo Levi och intervju med tucholskypristagaren Yassin al-Haj Saleh
Ons 15 nov 2017 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Samtal om borttagna program och inställda galapremiärer efter #metoo, författaren Primo Levis "Periodiska systemet" och essä om skillnaden mellan att äga och vårda jorden.

I svallvågorna av hashtaggen metoo har vissa medieföretag agerat blixtsnabbt när män har blivit anklagade för sexuella trakasserier och övergrepp. Bara ryktena om att New York Times skulle publicera en artikel om den amerikanske komikern Louis CK uppförande mot kvinnor, räckte för filmbolaget för att ställa in galapremiären för hans nya film "I love you, daddy". Samtal om att skilja på person och verk med kritikern och journalisten Kristina Lindquist och Lars Anders Johansson, redaktionschef på Timbro och chefredaktör för Smedjan.

"Jag är besviken över västvärldens intellektuella, de lever inte upp till uppgiften. Och kanske beror det på att de befinner sig för långt bort från mänskligt lidande". Det säger den syriske författaren och dissidenten Yassin al-Haj Saleh som idag tar emot PEN-klubbens Tucholskypris. Cecilia Uddén har träffat honom.

Idag utkommer den italienske författaren och kemisten Primo Levis självbiografiska skrift "Periodiska systemet" på svenska igen, i översättning av Ingrid Börge. Via grundämnena berättar han om sin och släktens historia under krigsåren i Europa. Kulturredaktionens Mattias Berg har läst den.

I dagens essä från OBS funderar författaren Eva-Lotta Hultén över hur vår relation till skog och mark påverkas när vi äger den. vad är skillnaden mellan att äga och att vårda jorden?

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".