Säsongens bästa gurka heter – pumpa!

30 min

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Tony Johansson är odlaren som snöat in på att odla så stora pumpor som möjligt. T ex halloweenpumpor i megaformat. Följ med till hans odling i Egypten i Marks kommun – ja, det heter Egypten!

Världens största pumpa vägde 1,2 ton. Hur stora har Tony lyckats odla?

Pumpa hör till familjen gurkväxter, precis som meloner och squash. Och gurka förstås. Ibland kan det vara svårt att veta var gränserna går. I frökataloger kan man hitta pumpagurkor och gurksquash och melongurkor.

Kokboksförfattaren Fanny Bergenström berättar om sina pumpafavoriter och vad hon gör med dem. Kocken och krögaren Katja Palmdahl ger oss också några tillagningsidéer.

Och på Mikado - den äldsta japanska restaurangen i Göteborg – träffar vi Yasuyuki Mukae och Tsoi Mo Sing. De berättar om pumpa i japansk och kinesisk mat. Och bjuder på en liten buffé.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Quintet clarinettes - Volte-valse
  Album: Musique têtue
  Bolag: Quintet Clarinettes
 • 10.17
  Quintet clarinettes, Michel Aumont, Dominique Jouve, Dominique Le Bozec, Erik Marchand, Bernard Subert, Louis Sclavis - Méracage
  Album: Bazh du
  Bolag: Naïve Jazz/world
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".