Ett avsnitt från P1 Kultur
Joan Didions anteckningar i bokform och stjärnkompositören Philip Glass i Sverige.
Tor 16 nov 2017 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den amerikanska journalisten och författaren Joan Didion är aktuell med ny bok på svenska. Och stjärnkompositören Philip Glass har besökt Sverige, vår reporter har träffat honom.

Den amerikanska författaren och journalisten Joan Didion är aktuell med ny bok – Anteckningar. Det handlar om just anteckningar från hennes resa i amerikanska södern i början av 70-talet – enligt många minst lika aktuella idag. Samtal med Karin Arbsjö.

Kompositören Philip Glass besökte i veckan Sverige för ett framträdande under titeln Works for piano composed by Philip Glass tillsammans med gästpianisterna Anton Batagov och Maki Namekawa på Malmö Live. Tor Billgren var där och passade även på att intervju den nu 80-åriga konstmusikstjärnan.  

Det lär vara den största skiv-boxen någonsin: 330 CD-skivor och 24 DVD:er. Det handlar om 1900-talets kanske främsta dirigent, Herbert von Karajan, vars samtliga inspelningar nu har samlats. P2:s Johan Korssell har börjat tugga sig igenom samlingen.

Veckans ord handlar idag om ett så digitalt sällsynt och totalt ogooglingsbart ord att Karsten Thurfjell in i det längsta har velat undanhålla det från nätet. 

Malmgruvor och datagruvor, högspänningsledningar och hemliga militära bergrum, en simhall och ett gammalt posthus från 50-talet - allt hänger ihop i utställningen Brytningstider. P1 Kulturs har besökt den sista delen i Statens konstråds serie på temat Industrisamhälle i förändring i Luleå. 

Fynd i gamla vikingagravar vittnar om nordbornas möten med bland annat muslimer. Medan muslimska reseskildrare har beskrivit nordborna i skrift är det mer oklart vad vikingarna tyckte och förstod av den muslimska kulturen. Maths Bertell, lektor i religionsvetenskap, funderar i dagens essä från OBS över frågan och drar paralleller till vår tid.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.26
  Philip Glass - Metamorphosis/Metamorphosis Two
  Philip Glass
  Solo Piano
  Etikett: Sony Classical
 • 13.38
  Hilary Hahn - Beethoven: Die Geige im Orchester
  Album: Der kleine Hörsaal - DIE GEIGE mit Hilary Hahn
  Bolag: Universal Music GmbH
 • 13.41
  Herbert von Karajan - R. Strauss: Vier letzte Lieder - 1. Frühling
  Herbert von Karajan
  Eliette von Karajan - À ses côtés
  Etikett: Universal Music
 • 13.46
  Herbert von Karajan - Schoenberg: Pelleas und Melisande Op.5 - Ciff. 43: Ein wenig bewegter
  Herbert von Karajan
  Schoenberg: Pelleas and Melisande / Berg: Three Pieces for Orchestra / Webern: Passacaglia
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".