TEMA SLÖJFÖRBUD: Inga fler huvuddukar på fritidsgården?

45 min

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Rita Paulsson Svensson är drivande bakom Liberalernas förslag i Trollhättan. Partiet vill att alla religiösa och politiska symboler ska vara tillåtna - men utanför arbetstid. Själv är Rita Paulsson Svensson katolik och skulle om förslaget blir verklighet behöva ta av sig korset hon bär runt halsen. Men det tycker hon det är värt:

- När någon ska träffa mig vill jag inte att personen ska se mitt kors utan se mig som just den människa jag är, säger Rita Paulsson Svensson.

Hon anser att den muslimska slöjan inte går ihop med kommunens jämställdhetsarbete. Dessutom hoppas hon att segregationen i Trollhättan skulle minska genom ett förbud för religiösa och politiska symboler i kommunal verksamhet.

Men då skulle inte längre de tolvåriga tvillingarna Samaya och Samira Sahleh eller deras 13-åriga kompis Maria Mohammud få ha sin slöja när de går till fritidsgården Kronan. Det tycker de är en dålig idé, berättar de i Shadi Rostamzadehs reportage.

I programmet berättar även Hajar hur hon som åttaåring tvingades av sin mamma att börja bära slöja. Men senare under hennes skoltid blev slöjan en viktig symbol för religionen och gemenskapen med muslimska skolkamrater. Och som vuxen bär hon slöjan med stolthet.

- Jag stöttar alla starka, subjektiva kvinnor som väljer själva hur de vill klä sig. Slöja, burka, niqab eller kort kjol och spetslinne, vad som helst, säger hon i Lollo Collmars reportage.

Debatt i studion mellan Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och Göteborgspostens ledarskribent Jenny Sonesson.

Dessutom samtal med programledare Åsa Furuhagen och Gabriel Byström, författare till boken ”Med Guds hjälp – om religion och politik i Ryssland, Ungern och Polen”. Varför gör kyrka och regering gemensam sak för nationalismen?

Musik som spelats i avsnittet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista