Familjen Ecclestone – iögonfallande lyxkonsumtion och skamlöst slöseri som underhållning

55 min

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

Bernie Ecclestone är mannen som inte bara gjorde Formel 1-racing till en superpopulär sport, utan också fick den att omsätta sanslösa summor. Han gjorde sig en omtalad förmögenhet genom att tidigt inse potentialen i tv-sända Formel 1-lopp – och se till att skaffa sig rättigheterna till desamma.

Det visade sig vara en snilleblixt. Från att ha varit en smal sport för bilfantaster utvecklades Formel 1 under hans ledning till att bli en populär sport för en stor och bred publik, över hela världen.

Det gav även mer pengar i fickorna till förarna, som blev välbetalda stjärnor med en helt ny aura av glamour kring sig – tack vare Bernie Ecclestone, och hans visioner.

Mer eller mindre på egen hand – och med en egen stil – har Bernie Ecclestone under mer än fyrtio år fungerat som en sorts blandning av slipad affärsman och excentrisk cirkusledare för sporten.

Men i januari år fick den idag 87 år gamle Bernie Ecclestones långa karriär ett abrupt slut. Han fick sparken av den nya ägaren av den franchise som Formel 1 utgör, Liberty Media. En era är över, skulle man kunna säga.

I veckans program tittar vi även närmare på Bernie Ecclestones döttrar, Petra och Tamara, som är bra på att sätta sprätt på pappas pengar. 2011 köpte till exempel Petra Eccleston TV-producenten Aaron Spellings enorma, och svindyra, hus i Los Angeles, kallat "The Manor". Detta omtalade, och mytomspunna, hus berättar vi mer om i programmet.

Vi undersöker också livet ombord på en lyxyacht – ur servicepersonalens perspektiv. Och så pratar vi med den uppmärksammade racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Veckans gäst är Janne Blomqvist, sportjournalist och Formel 1-kommentator på Viasat Motor.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.18
  Monster Rally - Splash Talk (RUMTUM Remix)
  Album: Coral II: The Remixes
  Bolag: Gold Robot Records
 • 10.26
  Keith Jarrett - My Song
  Album: Rarum I / Selected Recordings
 • 10.48
  Thylacine - Dad (Fakear Remix)
  Album: Dad (Fakear Remix) - Single
  Bolag: Intuitive Records
 • 10.55
  I HEART HUCKABEES - Cubes
  Album: I Heart Huckabees
  Bolag: Milan Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".