Minnen av terror väcks för att mildras

45 min

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Det kan vara en doft, ett ljud, en plats eller nånting helt annat som triggar igång de här känslorna hos den som bevittnat en hemsk händelse. För många som drabbas av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, blir det svårt att fungera i vardagen. Men minnena sparas om varje gång de väckts, och nu utforskas flera olika sätt att styra så att den omsparade versionen ska bli lättare att leva med.

Vi hör om den modell som nu prövas i Paris, där så kallade betablockerare ges i kombination med att den drabbade hanterar sina minnesbilder.

I Vetenskapsradions veckomagasin får vi också en rapport från klimatmötet i Bonn som nu avslutas, vi hör om det privata kapitalets jättesatsning på universitetens forskning kring artificiell intelligens, och om hur ekonomisk ojämlikhet funnits med oss genom historien sedan vi blev bofasta men aldrig varit så stor som idag.

Programledare är Lena Nordlund

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista