Dataspelens politiska sprängkraft

56 min

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Spelvärlden är en värld som är okänd för många – men som i takt med att den växt sig både stor och inflytelserik kommit att få inflytande långt ifrån spelhallar och unga killars sovrum.

Konflikt börjar med att berätta om den svenska 28-åringen Felix Kjellberg, mer känd som youtubern Pewdiepie – och en av spelvärldens allra största stjärnor – med nära 60 miljoner följare. Vad säger Pewdiepies provokativa humor – och hur den humorn blivit alltmer uppmärksammad och kritiserad – om spelkulturen, och hur den rimmar med resten av samhället?

I takt med spelvärldens växande inflytande har den kommit i kontakt och konflikt med resten av samhället och världen – och, i takt med det, även politiserats. Den plats där det här gått ojämförligt längst är USA, genom en händelse som kallas Gamergate – en händelse som började som ett obskyrt kulturkrig i chattforum och på sociala medier för några år sen – men som fått effekter ända in i Vita Huset. Vi har pratat med några av de viktigaste inblandade, som Anita Sarkeesian, Angela Nagle och Allum Bokhari på Breitbart.

Ett spel som sugits in i den politiska virvelvinden i USA är Wolfenstein 2, där spelaren ska skjuta nazister. Just det – att nazister är fienden – har visat sig kontroversiellt i dagens USA. Wolfenstein 2 är utvecklat av det svenska företaget Machinegames, och Konflikt åkte till Uppsala för att höra hur utvecklarna ser på sin roll i ett så politiserat landskap.

Slutligen får vi från Malmö höra om ett konkret initiativ för att motarbeta de mörkare sidorna av spelkulturen.

Programledare: Ivar Ekman
ivar.ekman@sr.se

Producent: Stephanie Zakrisson
stephanie.zakrisson@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 09.58
    Ison & Fille - Langa fram
    Album: Länge leve vi
    Bolag: Hemmalaget
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".