En resa i Trumps Amerika - del 4

40 min

Fjärde delen av Mikael Timms reportageresa genom Trumps USA handlar om historieskrivning. Hur var det när svarta och vita började gå i samma skola på 50-talet. Och var hölls den första hiphop-festen?

Staden Topeka förekommer knappt i journalfilmerna. Det var inte där Ku Klux Klan brände kors och hängde dockor i träden. Det är inte där vita marscherade mot integration. Det är inte dit Nationalgardet fick åka. Inte där som vita ungdomar försökte hindra svarta ungdomar att ta sig in på universitetsområdet.

Men det var i Topeka som Oliver Brown stämde skolförvaltningen därför att hans dotter fick så lång skolväg när hon inte fick gå i den näraliggande skolan som var reserverad för vita. Andra grannar anslöt sig, bland dem Maud Laeton och hennes dotter Victoria som alltså blev ett av de första svarta barnen i USA som fick rätten att gå i en vit skola när Högsta Domstolen efter årtals processer äntligen avgjorde fallet 1954. Nu berättar Victoria sin historia.

Historieskrivning har blivit en kontroversiell fråga i Trumps USA. Det gäller bland annat  Black Power-eran på 60- och 70-talen. Hur kunde rörelsen växa så snabbt och försvinna lika snabbt efter 10 år i strålkastarljuset. Och vad är arvet från Black Power? Historikern Sylvaine A. Diouf som gjort en utställning om Black Power intervjuas. Och så får vi följa striden om hiphopens historia. Var hölls den första spelningen?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".