Norrbotten Big Band med nya kompositioner från årets final i Jazzverk samt nytt verk av Joakim Milder

Här finns inget ljud

Kvällens P2 Live Jazz kommer från Luleå, där vi hör nya verk för storband av unga kompositörer och uruppförande av ett längre stycke för kammarensemble och storband komponerad av Joakim Milder. Fyra scener i det stora Kulturens Hus i centrala Luleå var 21 april estrad för festivalen NyDanat. Man kunde där höra allt från resultatet av den ensamma tonsättarens slit på kammaren till total gruppimprovisation - här och nu.

Under festivalen rymdes också ett möte som resulterade i två spektakulära konserter med deltagare i  New Music Incubator (NMI) - Det är ett projekt som vartannat år för samman en ny grupp bestående av 20 svenska och brittiska musiker och tonsättare från olika genrer för möten, samspel, experiment och forskning. Det stöds av FST – Föreningen Svenska Tonsättare,  Svensk Musik och dess engelska systerorganisation PRS for Music Foundation. I år sker mötena vid Brunel universitetet i London och Luleå Tekniska universitets institution Acusticum i Piteå.

Den första delen av konserten består av de sex finalbidragen till Jazzverk, som är en kompositionstävling och mästarkurs för unga europeiska storbandskomponister på musikhögskolenivå. Till final har juryn utifrån 31 insända bidrag valt stycken av Moritz Wesp, Artturi Rönkä, Hans-Christian Stephan, Anders Ekman, Jonas Ivar Jurström & Bernd Raffold  

Det är 13:e året i rad som tävlingen äger rum och arrangeras numera av Norrbotten Big Band och Musikhögskolan i Stockholm med mentorerna Mats Hålling och Ann-Sofie Söderqvist, som även är storbandets dirigent under finalen. 

I den andra delen får vi höra uruppförandet och tankarna kring ”Revisit”, en komposition specialskriven av saxofonisten Joakim Milder för Norrbotten Big Band sammanslaget med den kammarensemble för nutida musik som sedan fem år är stationerad i Piteå - Norrbotten NEO. Det är ett längre verk där de båda ensemblerna får ta steg in på varandras domäner och upptäcka nya klangvärldar och uttryck.

Som bonus kommer en låt med Norrbottensmusikens ungdomsstorband, Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO) som inför festivalen hade ett projektsamarbete med den norske trumpetaren och kompositören Ole Jørn Myklebust.

Konsertvärd är musikjournalisten Sofia Nyblom

Musiktekniker Christer Blomgren

Producent Kjell Oscarsson

Lilla salen, Kulturens hus, Luleå, 21 april 2012

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.17
  Norrbotten Big Band, Norrbotten Neo, Joakim Milder - Revisit
  Kompositör: Joakim Milder
 • 21.08
  Ole Jørn Myklebust, Arctic Youth Jazz Orchestra - Arctic Electrics
  Kompositör: Ole Jørn Myklebust
 • 21.23
  Norrbotten Big Band, Outi Tarkiainen - Cayo Coco
  Kompositör: Tero Saarti
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".