Naoko Sakata Trio avslutar Pulsslagsturnén i Umeå Bonus: Oz Noy Trio

Här finns inget ljud

Den unga pianisten Naoko Sakata blev fascinerad av vad hon hemma i Japan hörde av svensk och annan nordisk jazz, som t.ex Bobo Stensson Trio och Atomic, och den nyfikenheten förde henne hösten 2008 till Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Efter ett halvår bildade hon sin trio tillsammans med trumslagaren Johan Birgenius och kontrabasisten Anton Blomgren. Redan efter några månader blev trion utsedd som Sveriges bidrag till Young Nordic Jazz Comets 2009, där Naoko vann solistpriset och hon förärades Jazzkatten som "Årets nykomling" vid Swedish Jazz Celebration i Luleå 2011.

Nu efter tre års ensemblespel har trion svetsats samman till en balanserad och dynamisk triptyk, där de tre personliga rösterna stäcker sig över hela färgskalan och binds samman i en stark kommunikation kring främst Naokos egna kompositioner. Inom kort går trion in i studio för att spela in sin andra CD och nästa år väntar bland annat en turné i Japan.

Vi hör ikväll Naoko Sakata Trio från  sin nyligen avslutade Pulsslagsturné som gjorde halt i Studion Umeå Folkets hus under Umeå Jazzdagar.

Som avrundning får vi ett smakprov från en konsert som spelades på ett välbesökt Fasching i Stockholm samma kväll och som kommer att sändas under hösten.

En trio anförda av den ursprungligen israeliske gitarristen Oz Noy som i sin karriär spelat med en brokig skara världsartister. Och det gäller kanske ännu mer för bas- och trumfantomerna Darryl Jones och Dave Weckl. Det vankas en tung gungande gryta groove - eller som Oz beskriver det: "Det är jazz, men det låter bara inte som det.” 

Naoko Sakata Trio

Naoko Sakata, piano, Johan Birgenius, trummor och Anton Blomgren, kontrabas

Studion Umeå Folkets hus 3/5

Musiktekniker, Bo Andersin

Oz Noy Trio

Oz Noy, elgitarr, Darryl Jones, elbas och Dave Weckl, trummor

Fasching, Stockholm 3/5

Musikproducent Pierre Martin, musiktekniker Maurice Mogard

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.05
    Naoko Sakata, Johan Birgenius, Anton Blomgren - Dreaming Tree
    Kompositör: Naoko Sakata
  • 21.19
    Oz Noy Dave Weckl Darryl Jones - Episrofunk
    Kompositör: Ozz Noy
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".