Vittnesmål om tystnadskultur på TV4, mörkläggningsanklagelser mot Aftonbladet och ny public service-skatt – så blev det i Europa

35 min

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

• TV4 anklagas för att tysta ner sexuella övergrepp
Tv4 har i veckan tagit sin välkända profil Martin Timell ur tjänst. Och Äntligen hemma lyfts nu ur tablån. Detta efter att anklagelser om sexsim och även ett övergrepp kommit upp till ytan i samband med kampanjen #metoo. Men för TV4 har historien blivit än allvarligare. Flera personer har trätt fram och vittnat om en tystnadskultur på företaget. En kultur där återkommande larm om sexuella trakasserier och till och med övergrepp har sopats under mattan. Reportrar: Therese Rosenvinge, Ebba Kulneff och Jonna Westin.

• Aftonbladet anklagas för hyckleri i nyhetsbevakning av sig själva
Under veckan har TV4-nyheterna rapporterat löpande om anklagelserna mot den egna medarbetaren. Men på Aftonbladet har det varit annorlunda. När en journalist i veckan med namn anklagade en välkänd skribent på tidningen för att ha drogat och våldtagit henne, har all den där kvällstidningsivriga nyhetsjournalistiken vi i tidigare fall kunnat följa, helt lyst med sin frånvaro. Vår reporter Jonna Westin undrar varför Nordens största tidning drog ner volymen när nyheten var dom själva.

• Så blev det efter public service-skatt i Finland och Nederländerna
Redan i augusti kunde vi på Medierna avslöja att den parlamentariska kommitté som utrett framtidens finansiering av Public Service skulle föreslå att dagens licenssystem skrotas och ersätts med en avgift via skatten. Sveriges Radios VD, Cilla Benkö, håller benhårt fast vid sin kritik mot en finansiering via skattsedeln. En sådan, menar hon, äventyrar public service oberoende och riskerar den långsiktigt trygga finansieringen. Johan Cedersjö åkte till Nederländerna och Finland för att på riktigt se hur det har gått för skattefinansierad public service i Europa.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.06
  Jakatta - American Dream
  Album: Visions
  Bolag: Z Records
 • 11.24
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".