Indonesiens hårda prövning: Margita Boström Jakarta

3:26 min

Utrikeskrönikan måndag 23 oktober, Jakarta

Jakarta måndag

För nästan exakt tre år sedan var jag också här i Indonesiens huvudstad. Då för att närvara när landets nye president Joko Widodo, eller Jokowi som han oftast kallas, skulle tillträda. Mitt på dagen åkte han kortege med häst och vagn rakt igenom stans centrala delar. Inga militärer och horder av säkerhetsfolk så långt ögat nådde. Det var något nytt i landet som bara 16 år tidigare var en diktatur.

Efter en något långsam start på sin presidentperiod så har Jokowi de senaste två åren blivit allt mer populär. De senaste opinionsundersökningarna visar ett stöd från drygt 60 procent av befolkningen. Så allt borde väl vara frid och fröjd...men det finns stora hotande moln framöver...

Och att dessa moln snabbt kan utveckla sig till en superstorm visade borgmästarvalet i Jakarta tidigare i år.

Huvudstaden styrdes av populäre borgmästaren Ahok som ansågs få saker gjorda. Hans prognos för att bli omvald såg säker ut. 

Men andra ville annat och visste vilka strängar de skulle spela på.

I världens befolkningsmässigt största muslimska land, känt för sin moderata form av religion där det inte spelat någon roll om man var kristen, hindu eller något annat. Och i många fall inte ens vetat om ens muslimske granne var shia eller sunni.

Men det finns också stora hårdföra radikala massrörelser i Indonesien som går att använda om man vill förändra opinionen.

En sådan rörelse är FPI, Islamic Defenders Front som började propagera för att muslimer ska välja muslimer till ledare. Ahok, som är kristen och av etnisk kinesisk börd gick i svaromål och sa att det inte står så i koranen. Det räckte som bränsle för att få igång massdemonstrationer där man krävde att borgmästaren genast skulle gripas och ställas inför rätta för blasfemi-hädelse. Något som också skedde och Ahok dömdes till 2 års fängelse.

I veckan svors Anies Bashwedan in som Jakartas nye borgmästare. 

– Han är bra, han är en av oss, han är muslim sa Habib Novel som jag träffade på ett kaffe häromdagen. Han är en av de högsta ledarna i FPI och säger att det var ett mirakel det som skedde vi borgmästarvalet.

Jag frågar om de tänker agera på samma sätt inför presidentvalet 2019.

– Jokowi är inte bra, han stöder kinesiska och kommunistiska intressen, och fortsätter han med det måste han bort, säger Habib Novel.

Och med tanke på utgången vid borgmästarvalet så befarar många att risken är stor att de får sin vilja igenom även denna gång. 

Men det finns de som mobiliserar för att de hårdföra inte ska lyckas denna gång.

– Det blir ett spänt politiskt läge i Indonesien fram till valet, sa Habib Novel innan vi skiljdes.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".