Ett avsnitt från Stil
54 min
Bonnie and Clyde – trendsättande gangsterromantik
Fre 24 nov 2017 kl 10:03
I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

Bonnie and Clyde är filmen där Faye Dunaway och Warren Beatty spelar ett verklighetsbaserat par, med samma namn, som rånade banker och butiker under 1930-talets depression i USA – tills de gick döden till mötes i ett kulregn från polisen, som låg i bakhåll för bilen de färdades i.

Filmen – som hade premiär 1967, det vill säga för femtio år sedan– drog sig inte för att skildra brutalt våld på ett för tiden helt nytt sätt. ”Smärtan skulle inte bara synas, utan verkligen kännas”, menade regissören Arthur Penn. Och det var inte bara tänkt som ett stilgrepp, utan som en sorts kommentar till samtiden som var fylld av våldsamma nyhetsbilder från kriget i Vietnam.

”Bonnie and Clyde” kom inte bara att sätta sprätt på den då slumrande amerikanska filmbranschen. Den satte också baskern på kvinnors huvuden, igen. En huvudbonad som då inte varit populär sedan just 1930-talet. Men den saken ändrade Faye Dunaway på i rollen som den stentuffa Bonnie Parker med en basker på sniskan. Hela hennes look i filmen fick faktiskt modet att börja skifta.

De vid tiden populära korta kjolarna – kortkort hade då varit grejen under några år– började leta sig längre ned på benen igen, och hjälpte till att popularisera maxikjolen under det tidiga 70-talet.

För filmens kläder stod en kostymör vid namn Theadora Van Runkle, en kvinna som kanske bäst kan beskrivas som en stylist med säker smak för vad som låg i tiden. Hon kom året efter ”Bonnie and Clyde” att göra Steve McQueen till en stilförebild genom att klä honom i filmen ”Bullit”.

I veckans program berättar vi mer om både verklighetens Bonnie and Clyde och filmen från 1967. Vi pratar också med kostymören Mia Andersson, som belönades med en Guldbagge för bästa kostym till filmen Tjuvheder från 2015.

Vi tar även en närmare titt på begreppet ”pricken över i” och vad det kan betyda när det handlar om kläder. Och så pratar vi med författaren Victoria Larsson, vars roman ”Ett norrländska trauma” kretsar kring trippelmorden i Åmsele och den misstänkte gärningsmannen Juha Valjakkala, som bokens huvudperson börjar brevväxla med och förälskar sig i.

Veckans gäst är Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Various Artists - The Ballad Of Bonnie & Clyde
  Album: Top of the Pops 1967
  Bolag: EMI Gold
 • 10.03
  Serge Gainsbourg - Bonnie And Clyde
  Album: Bonnie And Clyde
  Bolag: Universal Music
 • 10.04
  Dave Pell - This Could Be The Start Of Something
  Dave Pell
  Ultra-Lounge / Cocktail Capers Volume Eight
  Etikett: Capitol Records
 • 10.05
  Earl Scruggs - Foggy Mountain Breakdown
  Album: Foggy Mountain Breakdown
  Bolag: Black Sheep Music
 • 10.10
  Colin Stetson and Sarah Neufeld - Won't Be a Thing to Become
  Album: Never Were the Way She Was
  Bolag: Constellation
 • 10.25
  Barnezy - Discovery
  Album: Blind Side
  Bolag: Barnezy
 • 10.47
  Comedian Harmonists - Menuett
  Album: Gold Masters: Comedian Harmonists, Vol. 3
  Bolag: Gold Masters
 • 10.58
  Serge Gainsbourg - Bonnie And Clyde
  Album: De Gainsbourg A Gainsbarre
  Bolag: Universal Music
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".