Ett avsnitt från Kluvet land
25 min
Bonde söker arvtagare
Tor 23 nov 2017 kl 10:35
Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

- Jag har alltid brunnit för det här med liv och lust. Detta är vad jag vill hålla på med. Det säger Lars-Johan Merin, tredje generationens bonde på Oppigården. Om det kommer att bli en fjärde generationens, det är osäkert.

Sonen Gustav jobbar i Malmö 54 mil från släktgården men hemgården finns allt oftare i hans tankar, berättar han.

Det är allt färre som sysslar med lantbruk i Sverige och särskilt syns den trenden bland unga. Antal jordbruksföretagare i åldern 25-44 år har minskat med 60 procent de senaste 20 åren, enligt jordbruksverkets siffror men det finns också andra unga jordbrukare som söker sig till Sverige.

- Det känns fortfarande ibland som en dröm. Det här hade inte varit möjligt i Holland, det säger John Baars Holländaren som numera är mjölbonde i Flarken. I Holland är konkurrens hård om marken och fördelarna i Sverige har lockat fler lantbrukare från Holland till Sverige.

I programmet hör du också Anna Eriksson och Thomas Johansson LRF Konsult, Bönderna Ing-Mari och Håkan Alfredsson med sönerna Martin och Tobias. Susanna Stenbacka Kulturgeograf Uppsala Universitet och Gustav Merin son till Lars-Johan Merin.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".