Nobelupptäckt banar väg för nya mediciner

20 min

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

En stor del av den så kallade strukturbiologin handlar om att ta reda på form och funktion hos proteinmolekyler och andra molekyler i våra celler. Man kan se på dem som pyttesmå levande maskiner som sköter om livsviktiga processer i kroppen. Med kryo-elektronmikroskopins hjälp hoppas man kunna utveckla nya skräddarsydda läkemedel.

Joachim Frank och Richard Henderson, som har fått 2017 års Nobelpris i kemi tillsammans med Jacques Dubochet, menar båda två att kryo-elektronmikroskopin kommer att få stor betydelse för utvecklingen av nya läkemedel. Och på New Yorks strukturbiologiska centrum arbetar forskare med att förbättra tekniken ytterligare så att ännu fler forskare ska få tillgång till mikroskopen.

I prorammet hör du Bridget Carragher, chef på New Yorks strukturbiologiska centrum NYSBC, Clint Potter, chef på New Yorks strukturbiologiska centrum NYSBC och Richard Henderson/Nobelpristagare i kemi 2017, Joachim Frank, Nobelpristagare i kemi 2017, Giovanna Scapin, forskare på det amerikanska läkemedelsbolaget MSD.

Missa inte: Joachim Frank svarar på lyssnarfrågor om kemipriset

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Dave Pell - This Could Be The Start Of Something
  Dave Pell
  Ultra-Lounge / Cocktail Capers Volume Eight
  Etikett: Capitol Records
 • 12.14
  Irina Kuzminsky - Bowed Light
  Album: Would That I Could
 • 12.16
  Eko Lsa - Tu es une machine
  Album: Error 404
  Bolag: Eko lsa
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".