Kampen om kyrkohandboken, fiktionaliserad konsthistoria och brasilianska protestsånger

Här finns inget ljud

Beslut om ny kyrkohandbok idag – vad betyder det? Fiktion och fejk på Vandalorum – vad kan vi lita på? Dessutom: brasilianska protestsånger från juntatiden på skiva och veckans ord: "Tupprepa".

I dag har svenska kyrkans högsta beslutande organ Kyrkomötet fattat beslut i frågan om en ny kyrkohandbok – vad betyder det för vilken musik som kommer att höras i Kyrkan? Samtal med Johannes Ottestig, redaktör på den kristna tidningen Dagen.

På konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo visas just nu verk av en tidigare bortglömd 1600-talskonstnär vid namn Milka Havel. Eller stämmer det? Vad kan vi egentligen veta om historian? Reportage om fejk och om fiktionalisering.

Denna vecka pågår Filmfestival för mänskliga rättigheter i hela landet med utvalda filmer som var och en kopplas till ett av FN:s globala mål. P1 Kultur har varit där och träffat skolelever.

En företeelse som saknar namn blir av naturliga skäl en företeelse som är svårare diskutera. I svallvågorna av #metoo-rörelsen har svenskan berikats med en benämning för fenomenet "män som upprepar någon annans idé som vore det hans egen". Veckans ord är "tupprepa".

På den nya skivan "The Sao Paulo Tapes: Brazilian Resistance Songs" samlas protestsånger från den brasilianska juntatiden. Vilken roll spelade musiken då och vad berättar den idag? P1 Kultur har lyssnat.

Andrzej Stasiuk räknas som en av de främsta författarna i den postkommunistiska generationen i Polen. I dagens essä från OBS följer Katarina Wikars med honom på hans resa i den nya boken "Östern", längs den transsibiriska järnvägen för att försöka förstå den kommunistiska människan och hans egna förflutna.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.13
  Francis Poulenc - L'Embarquement Pour Cythere
  Philippe Corre, Edouard Exerjean
  Le groupe des six
  Etikett: PIERRE VERANY
 • 13.13
  Monica Vasconcelos - London London
  Kompositör: Caetano Veloso
  Bolag: MONICA VASCONCELOS
 • 13.42
  - P1 Kultur to 23 Sete Cenas De Imyra (klipp 1 NY)
 • 13.42
  Mônica Vasconcelos - Sete Cenas de Imyra
  Album: The São Paulo Tapes
  Bolag: monicavasconcelos.com
 • 13.47
  Monica Vasconselos - P1 Kultur to 23 London London (Klipp 3)
  Album: The São Paulo Tapes
  Bolag: monicavasconcelos.com
 • 13.58
  Björk - The Gate
  Album: Single, 2017
  Kompositör: Björk Gudmundsdottir/Arca
  Bolag: ONE LITTLE INDIAN
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".