Mot det heliga berget

Här finns inget ljud
I alla religioner finns föreställningar om heliga berg. Där uppe har upplysta munkar färdats vidare till andra livstillstånd, profeter har gjort himmelsfärder, gudar har nedstigit och uppenbarelser tagits emot. I dag är många av de heliga bergen hotade av kommersiella intressen. Andra berg har kommit att symbolisera svårlösta konflikter, som Tempelberget i Jerusalem.

Sören Wibeck berättar om vilken funktion heliga berg har i olika religioner:

Följ med Malin Mendel Westberg till berget Niyamgiri i delstaten Orissa i västra Indien där stammen Dongria Kondh kämpar mot ett gruvbolag som vill gräva i deras heliga berg.

Tre mil väster om Tärnaby möter turisterna de samiska myterna kring det heliga berget Aatoklimpen, reportage av Pia Sjögren

Hör professor emeritus i sinologi, översättaren och akademiledamoten Göran Malmqvist berätta om hur han för sextio år sen bodde vid foten av ett av Kinas heliga berg - en andlig upplevelse som idag gått förlorad.

Vilken roll spelar heliga berg i Bibeln och varför är Tempelberget i Jerusalem en av världens mest bevakade religiösa platser? Människor och tros reporter Sören Wibeck förklarar bakgrunden och direktor för det Teologiska Institutet i Jerusalem, Håkan Bengtsson, ger en direktrapport från Jerusalem.

Programmet sändes första gången den 23 december 2011.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa Furuhagen