Om val och valar på Island: Jens Möller: Reykjavik

3:14 min

Utrikeskrönikan 25 oktober 2017. Reykjavik.

Reykjavik, onsdag.

Många utländska turister kommer hit till Island för att uppleva val. De åker med valsafaribåt för att få se några av de tusentals vikvalar eller sillval som finns ute i Nordatlanten. Räcker inte den majestätiska upplevelsen kan man, som jag, ta en sväng in på Reykjaviks penismuseum. Jag ställde mig vid en av montrarna och konstaterade att jag bara är marginellt längre än en valhanes könsorgan.

I turisttäta Reykjavik är det flera restauranger som gör reklam för att de serverar valkött. Jag har inte låtit mig lockas, men däremot blivit bjuden på val av en vän. Jag måste erkänna att köttet var smakrikt och gott, men jag skämdes samtidigt lite. För de där fantastiska djuren är ju fredade i hela världen, eller i nästan hela världen. Island och Norge, just de två länder som jag har som bevakningsområden, är de två enda länderna som inte har skrivit under det internationella moratoriet mot kommersiell valjakt. 2015 till exempel dödades totalt 184 valar på isländskt vatten.

Under Barack Obamas presidentskap hotade USA med diplomatiska sanktioner om Island fortsätter med sin valjakt. Men här i landet är det många som försvarar den månghundraåriga valjaktstraditionen i havet utanför Island.

Fast den här veckan har islänningarna val uppe på torra land. Parlamentsval, alltså.

Det var bara ett år sen som islänningarna senast gick och röstade in ledamöter till parlamentet Alltinget. Nu på lördag är det dags igen, 364 dagar efter förra valet.

Det politiska systemet här i landet är omvittnat skakigt och fortfarande påverkat av det djupa politikerförakt som växte fram efter den enorma isländska bankkraschen 2008. Det finns en undersökning som visar att en stor majoritet av islänningarna tror att deras politiker är korrupta och till exempel ger politiska favörer åt nära och kära.

Den isländska högermitten-regeringen som tillträdde i vintras föll rekordsnabbt, och enligt opinionsmätningar kan den här veckans nyval leda till ett ännu mer fragmenterat, splittrat parlament där det blir ännu svårare att få till en hållbar regeringsmajoritet.

Vem skulle bli förvånad om det tvingas fram ett nyval till, inte så långt efter det som sker på lördag? Detta är förstås ren spekulation, men om det skulle bli verklighet kanske man kan säga att en helt ny valtradition har växt fram här på Island. En tradition mindre blodig än valjakten, men kanske ännu mer problematisk för Island.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".