Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:14 min
Om val och valar på Island: Jens Möller: Reykjavik
Ons 25 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 25 oktober 2017. Reykjavik.

Reykjavik, onsdag.

Många utländska turister kommer hit till Island för att uppleva val. De åker med valsafaribåt för att få se några av de tusentals vikvalar eller sillval som finns ute i Nordatlanten. Räcker inte den majestätiska upplevelsen kan man, som jag, ta en sväng in på Reykjaviks penismuseum. Jag ställde mig vid en av montrarna och konstaterade att jag bara är marginellt längre än en valhanes könsorgan.

I turisttäta Reykjavik är det flera restauranger som gör reklam för att de serverar valkött. Jag har inte låtit mig lockas, men däremot blivit bjuden på val av en vän. Jag måste erkänna att köttet var smakrikt och gott, men jag skämdes samtidigt lite. För de där fantastiska djuren är ju fredade i hela världen, eller i nästan hela världen. Island och Norge, just de två länder som jag har som bevakningsområden, är de två enda länderna som inte har skrivit under det internationella moratoriet mot kommersiell valjakt. 2015 till exempel dödades totalt 184 valar på isländskt vatten.

Under Barack Obamas presidentskap hotade USA med diplomatiska sanktioner om Island fortsätter med sin valjakt. Men här i landet är det många som försvarar den månghundraåriga valjaktstraditionen i havet utanför Island.

Fast den här veckan har islänningarna val uppe på torra land. Parlamentsval, alltså.

Det var bara ett år sen som islänningarna senast gick och röstade in ledamöter till parlamentet Alltinget. Nu på lördag är det dags igen, 364 dagar efter förra valet.

Det politiska systemet här i landet är omvittnat skakigt och fortfarande påverkat av det djupa politikerförakt som växte fram efter den enorma isländska bankkraschen 2008. Det finns en undersökning som visar att en stor majoritet av islänningarna tror att deras politiker är korrupta och till exempel ger politiska favörer åt nära och kära.

Den isländska högermitten-regeringen som tillträdde i vintras föll rekordsnabbt, och enligt opinionsmätningar kan den här veckans nyval leda till ett ännu mer fragmenterat, splittrat parlament där det blir ännu svårare att få till en hållbar regeringsmajoritet.

Vem skulle bli förvånad om det tvingas fram ett nyval till, inte så långt efter det som sker på lördag? Detta är förstås ren spekulation, men om det skulle bli verklighet kanske man kan säga att en helt ny valtradition har växt fram här på Island. En tradition mindre blodig än valjakten, men kanske ännu mer problematisk för Island.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
”Hur är det att vara gift med en thailändska?”:... Ons 25 apr kl 10:00(3:19 min)

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Dejta via bilfönstret: Ekots Alice Petrén Tis 24 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

"Skärp er Akademien": Naila Saleem, Kulturkorrespondent Mån 23 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Kriget med bara förlorare Fre 20 apr kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Tor 19 apr kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".