KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber

Här finns inget ljud

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Redan som gosse i den världsberömda kören Wiener Sängerknaben, bestämde sig HK Gruber för att bli komponist. Men han har också ägnat sig åt att dirigera och spela själv i orkestrar och band. Då som kontrabasist. Han är faktiskt också fortfarande sångare, även om hans röst djupnat för mycket för att han ska få plats i Sängerknaben.

Vi sänder direkt från invigningen och vi kommer att få intervjuer, dels med HK Gruber själv, men också med den eminente pianisten Emanuel Ax som kommer att framföra Grubers Pianokonsert.

I den här konserten, som är i en enda sats, kan man föreställa sig att ten kabareorkester smugit sig in bland filharmonikerna. Stycket komponerades också samtidigt som Gruber höll på att arbeta med en nattkubbsscen i sin opera Tales from the Vienna woods. HK Gruber har skrivit att han fängslades av den lite tillbakalutade och trötta musiken som kabaréorkestern spelade och han tyckte att den musiken utgjorde en bra kontrast till dramat som utspelas i pianokonserten.

Det blir också ett stycke med den märkliga titeln Charivari, eller möjligen Perpetuum Mobile – Charivari, eftersom stycket alltid inleds med citat ur Johan Strauss d.y.:s polka Perpetuum Mobile.

Dancing in the dark, som är det tredje Gruber-stycket i kvällens konsert, är musik som kan beskrivas som en dans på kistlocket! HK Gruber har sagt att han tänkte sig att Fred Astaire skulle dansa på sin egen kista, sjungande den här låten Dancing in the dark som Fred Astaire gjorde känd genom musikalen The band wagon 1953.

Konserten avslutas sedan med Igor Stravinskijs Symfoni i tre satser, ett favoritverk av HK Grubers favoritkompositör.

Solist: Emmanuel Ax, piano. Kungliga filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo.
1. HK Gruber: Charivari över Perpetuum mobile av Johann Strauss.
2. HK Gruber: Pianokonsert.
3. HK Gruber: Dancing in the dark.
4. Igor Stravinsky: Symfoni i tre satser (1945).

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Per Lindqvist och Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo - Charivari
  Kompositör: Hk Gruber
 • 19.30
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo - Pianokonsert
  Kompositör: Hk Gruber
 • 20.10
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo - Wohltätigkeit (Op 222), Sieh Da Steht Das Erholungsheim, Ballade Von Der Wohlt
  Kompositör: Hk Gruber
 • 20.24
  Hk Gruber - Dancing In The Dark
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo
 • 20.52
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo - Symfoni I Tre Satser
  Kompositör: Igor Stravinsky
 • 21.25
  Emmanuel Ax, Piano. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Sakari Oramo - Aus Schatten Duft Gewebt Konsert För Violin & Orkester Nr 1. 2.03
  Kompositör: Hk Gruber,
  Bolag: Bis-Cd-1781
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".