Låt danskan flyta in i hörselgångarna: David Rasmusson: Köpenhamn

2:47 min

Utrikeskrönikan 27 oktober 2017. Köpenhamn.

Köpenhamn, fredag.

För några veckor sedan var jag sur på min chef. Jag hade just lämnat in ett reportage om att det blivit allt vanligare med hemmafödslar här i Danmark och han skulle lyssna igenom det för att återkoppla. Reportaget startade med att en kvinna i tio sekunder förklarade på danska hur det gick till när hon låg i en uppblåsbar pool i sitt vardagsrum och hade värkar, 10 sekunder som jag direkt översatte till svenska. Men det var för långt fick jag höra. Vi tappar publiken om vi har så långa sjok danska skrev han tillbaka. Räcker det inte fem sekunder?

Jag blev irriterad och beskyllde honom för att frottera sig över att ”inte begripa ett dugg vad grötmunnarna säger”.  Och jag ondgjorde mig också över att norska för det mesta får passera väldigt oöversatt.

Men egentligen vet jag, det är vi här i söder som oftast har lite lättare att förstå vad de säger på andra sidan sundet. Så när jag när jag lugnat ner mig lite så tänkte jag att, det är väl bättre att ara konstruktiv och istället för att sura och försöka lära ut lite knep.

Mitt absolut bästa råd till er som har svårt att förstå danska är att inte försöka så mycket. Spetsa inte öronen, utan prova istället att låta dem slappna av.  Låt bara danskan flyta in i era hörselgångar så ska ni se, eller rättare sagt höra, hur mycket lättare det är än ni faktiskt tror.

Ett annat bra tips är universalordet Nåh.

Denna interjektion i det danska språket är fantastiskt användbar och kan brukas för att beskriva i princip hela ditt känsloregister för en dansk.

Jag ska ge några exempel.

Om du är skeptisk till vad någon säger så kan du låta dem veta det genom att säga:

Nåh?

Är du däremot riktigt intresserad kan du istället utbrista

Nåh!

Träffar du till exempel en söt liten baby så är det bara att låta såhär

Nåårh

Är du otålig? Ta det lugnt, det funkar då också?

När du slutligen förstår vad någon säger till dig, till exempel en dansk, kan du ju svara

Nåååh!

Om du kommer på något du glömt?

Nå(ja)

Är du riktigt heligt förbannat?  Inga problem.

NÅH!!

Tycker du att en utrikeskrönika i radion börjar bli för lång, det kan du meddela din omvärld genom att säga

Nåh?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista