Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:03 min
Världen är inte Game of Thrones: Palmira Koukkari Mbenga: Stockholm.
Mån 30 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 30 oktober 2017. Stockholm.

Stockholm, måndag…

… och det är mycket nu. Den senaste tiden har jag bevakat utrikesnyheter från hemmaredaktionen i Stockholm och känslan är att jag har slitits mellan kontinenter, politiska kriser och katastrofer. Allt känns som ett avsnitt av Game of Thrones, med för många karaktärer för att hålla reda på, massa slugt maktspel, brutalitet och en ganska rejäl dos sexism. Ett lyckligt slut känns långt borta.

I sådana stunder brukar jag vända mig antingen till internet eller människor jag mött på för att tanka lite positiv energi. Konstruktiv journalistik som vi kallar det i branschen. Att försöka berätta hela bilden av någonting, inte bara fokusera på mörkret.

För drygt två veckor sedan drabbades Somalias huvudstad Mogadishu av ett fruktansvärt sprängdåd som dödades över 300 människor, och häromdagen för två attacker till. Sorgen, chocken och ilskan var och är påtaglig när jag pratar med folk på plats och med berörda i Sverige. Men mitt i all tragik mobiliserar somalier världen över, och startar insamlingar för att dra sitt strå till stacken. Tenstabon Ahmed Kaboole var med och samlade in nästan en halv miljon. Han berättar i en intervju med P5 Stockholm att han stod på Medborgarplatsen i Stockholm när två små flickor kom fram och frågade vad som hade hänt i Somalia för att de har en kompis i skolan som är därifrån. När Ahmed berättar om attacken svarar de att de tyvärr inte har några pengar, men vill lämna några fina ord. Efter en stund kommer de tillbaka och lämnar över tre kronor som de har lyckats samla ihop.

När det stora sprängdådet i Mogadishu hände hade jag precis kommit tillbaka från Barcelona, som skulle kunna ses som epicentrum för krisen mellan Katalonien och Spanien. Då som nu är känslorna stundtals heta mellan de katalanerna som vill ha självständighet kontra de som vill stanna i Spanien. Många unga jag träffade där tyckte dock att situationen som den är nu har eskalerat alldeles för långt, oavsett vilken sida i självständighetsfrågan de står på. De menade att situationen borde gå att lösa utan våld och med hänsyn till alla i Katalonien som tycker olika. Som kompisarna Miguel och Oscar. De är 19 år gamla och pluggar ekonomi tillsammans på universitet. Miguel är för att stanna i Spanien medan Oscar vill se ett självständigt Katalonien. De säger att de spenderar den mesta tiden med att diskutera självständighetsfrågan och att det är ämnet som kommer upp på alla fester. Men för dem och de flesta andra unga de känner är det inga problem att hålla sams, trots olikheterna. "De flesta unga här är öppna människor och så länge man visar varandra respekt så går det", säger de.

Det är fortfarande oklart hur Game of Thrones kommer att sluta, men det ser mörkt ut för de flesta karaktärerna i serien just nu. Bara jag lyfter blicken lite, vill jag tro att vår framtid är ljusare.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".