Reggaeton som feministisk handling: Naila Saleem i Stockholm

3:01 min

Utrikeskrönikan 31 oktober med Naila Saleem.

Stockholm tisdag.

När #meteoo debatten var som allra hetast var jag på reportageresa i Buenos Aires. Där var det inte någon vidare hajp kring just denna hashtag men frågan om sexuella övergrepp mot kvinnor är förstås aktuell även i Argentina. När jag så här på avstånd tog del av debatten hemma blev jag både beklämd och tacksam.

Ledsen över att vi är så många som kan skriva under på #metoo men glad över att vi äntligen pratar om det. En av mina uppdrag i Buenos Aires var att följa en reggaetonartist på väg uppåt i karriären. Chocolate Remix kallar hon sig och det speciella med henne är att hennes låtar handlar om lesbiskt sex. Reggaetongrenren kritiseras inte sällan för sina sexistiska och unkna texter men Chocolate Remix har vänt på steken och gjort dem till sina.

Det är inte sexet som är problemet utan att det bara är männen som får beskriva vad de vill göra med kvinnokroppen, sa hon när jag intervjuade henne efter spelningen. Hon tycker att männens machotexter är som ett skämt för de är så extrema och befinner sig långt från verkligheten. Historiskt har kvinnor inte pratat så mycket om sex och vad de vill ha ut av det menar hon som ser det som en feministisk handling att göra musik som handlar om kvinnors sexuella behov.

Utanför klubben träffar jag Carolina som precis som Chocolate Remix kommer från Tucumanprovinsen i norra Argentina. Det är svårt att vara lesbisk där för det är så litet och konservativt säger Carolina. Alla vill vi flytta hit till Buenos Aires där vi förvisso också stöter på problem men inte lika mycket. I Argentina är könsneutrala äktenskap tillåtna och hbtq-personer får också adoptera barn.

Men även i den progressiva huvudstaden händer det att män skriker saker efter en på gatan om man går tillsammans med sin tjej säger Carolina och att gå till gynekologen är inte lätt säger hon. Carolina är så glad för att Chocolate Remix musik finns.

Men texterna har också kritiserats, inte minst av andra feminister. På scen och i sina videor framträder Chocolate Remix ofta tillsammans med mycket lättklädda dansare som juckdansar sig genom låtarna. Så även den fredagnatt när jag ser henne uppträda.

Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag hajade till där och då, och först störde mig på åmandet och kråmandet, rumpskakandet och juckandet på scen men publiken som till 85 procent bestod av kvinnor eller människor som definierar sig som kvinnor älskade det. De dansade sig svettiga och en del drog av sig tröjor och bh för där och då ägde de kontrollen över sina kroppar och då gör man som man vill.

Jag behöll tröjan på men dansade det gjorde jag.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".